ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Продълговат мозък – ангажиран с контрола на дишането

д-р Ралица Иванова   |   10 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Продълговат мозък – ангажиран с контрола на дишането

Източник: iStockphoto

Продълговатият мозък (миеленцефалон) представлява част от главния мозък и е непосредствено продължение на гръбначния мозък. За граница на продълговатия с гръбначния мозък се приема мястото, от което излиза първият гръбначномозъчен нерв.

 

Повърхността на продълговатия мозък не е гладка, върху нея се виждат редица изпъкналости и бразди. По предната му повърхност преминава надлъжно дълбока бразда, а от двете и страни се разполагат странично надлъжни възвишения, които се наричат още пирамиди, поради своята специфична форма. Долните краища на двете пирамиди се прекръстосват частично, а по страничната (латералната) им повърхност преминава предностранична бразда, от която излизат коренчетата на дванадесети черепномозъчен нерв – подезичен, който инервира мускулите на езика.

 

Странично от пирамидите се разполага изпъкналост, която се обозначава като маслина - oliva, поради своята форма. В браздата зад маслината излизат коренчетата на три черепномозъчни нерва – езиково-гълтачният, блуждаещият и аксесорният. Задната повърхност на продълговатия мозък се разделя от една бразда, към която се прикрепва и четвъртото мозъчно стомахче.

 

 

Продълговатият мозък се състои от бяло и сиво мозъчно вещество. По структура може да се разглежда като видоизменена част на гръбначния мозък.

 

В продълговатия мозък се разполагат редица жизнено важни центрове, чиято функция е свързана с регулиране на дишането, сърдечната дейност, както и някои защитни рефлекси – повръщане, кихане и кашляне. В него се намират структури или ядра, които имат отношение към регулацията на слюноотделянето, гълтателен рефлекс, отделяне на панкреатичен и стомашен сок.

 

Бялото вещество на продълговатия мозък се изгражда и от влакна на преминаващи възходящи и низходящи пътища от гръбначния стълб към главния мозък и обратно. По този начин се осъществява проводна функция, подобна на тази в гръбначния мозък.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter