ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имате сини очи? Честито, имате и милиони братовчеди!

Антон Асенов   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Имате сини очи? Честито, имате и милиони братовчеди!

Източник: iStockphoto

Ако синият цвят на очите ви не се дължи на оттенъка на лещите, които ползвате, много вероятно е да сте част от една огромна група роднини, обединени от общ синеок прародител. Първият човек с естествено сини очи е живял преди около 8 хиляди години в Европа и е далечен прадядо на всички хора със сини очи.

 

Подобно на много други фенотипни белези, всеки оттенък на цвета на очите, различен от кафявия, се е появил вследствие на случайна генетична мутация.

 

Синият цвят на очите се обуслява от безобидна мутация, възникнала преди около 80 века, която не позволява на хората, които я унаследяват, да произвеждат в ириса си високи дози от пигмента меланин, който отговарят за потъмняването му. Така цветът му остава светъл, най-често оцветен в гамата на синьото, и създава онази атрактивна черта на лицето, по която въздишат повечето хора и от двата пола.

 

Както всички други гени, кодиращи белезите на тялото ни, и този, определящ цвета на очите, се среща в различни варианти (алели). Алелът, определящ синия цвят на очите, е рецисивен, и дори да се унаследи от единия родител, детето няма да има сини очи, ако от другия родител получи доминантния алел, кодиращ тъмен цвят на очите. Така, единственият „почти“ сигурен начин да се роди синеоко дете е то да е наследник на двама синеоки родители.

 

 

Именно този факт е причина хората със сини очи да са сравнително малко – около 30% от общото световно население. На фона на едва 8 хиляди години от появата си обаче генът за сини очи е получил изключително широко разпространение до наши дни.

 

Учените от университета в Копенхаген, които проследяват появата и разпространението на този ген в процеса на човешката еволюция, считат, че причина за бързото му налагане е по-високата привлекателност на синеоките хора в очите на представителите на противоположния пол. Тези хора е много по-вероятно да формират семейства, да дадат поколение и съответно да мултиплицират гените си.

 

 

Е, ако сините очи са природен естетически дар, то хората, които ги притежават, имат още 2 предимства. Знаят, че имат изключително много преки роднини по света, а и могат да проследят рода си до 8 хиляди години назад във времето, до общия си синеок прародител.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter