ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хората, които се чувстват по-млади, живеят по-дълго

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Хората, които се чувстват по-млади, живеят по-дълго

Източник: iStockphoto

Хората, които умишлено крият възрастта си, защото се чувстват по-млади, отколкото са, не извършват кой знае какво прегрешение. Напротив, може да се окаже, че тази особеност на характера би могла да им подсигури място в групата на щастливите дълголетници.

 

Хората, които наистина се чувстват по-млади, отколкото ЕГН-то им показва, че са, и определят начина си на живот на база на това усещане, сами си помагат да живеят по-дълго.

 

Доказателство за това дава проучване, проведено сред 6500 души на средна възраст 66 години. Общото между тях, освен близката възраст, е убеждението, че се чувстват млади за възрастта си. Учени от Лондонския Университет проследяват живота на тази група хора в рамките на 8 години. Успоредно с тях, учените проследяват и по-малка група от хора, които са посочили, че се чувстват на реалната си възраст или дори по-възрастни. В рамките на 8 години последствията от напредването на възрастта при двете групи участници се оказват коренно различни.

 

След края на 8-годишния период се оказва, че едва 13% от хората, които са посочили, че се чувстват по-млади, са починали. За сравнение процентът на смъртност в групата на хората, които са посочили, че се чувстват по-възрастни, отколкото са, е почти тройно по-голям – 32%.

 

 

Голямата разлика кара научния екип, провел проучването, да потърси истинските причини за появата й. Учените стигат до заключението, че по-младежкият и бодър дух, особено след 65-годишна възраст, е основната движеща сила, която определя здравословното състояние на човека. Бодростта на духа определя позитивната нагласа на възрастните хора към живота, което от своя страна се асоциира със стремеж към поддържане на здравословни навици, обръщане внимание на здравословните проблеми още в зародиш и по-стриктно придържане към лекарските препоръки.

 

Всички тези фактори са в основата на доброто здраве, независимо от възрастта, а с хода на годините позитивната им роля само се засилва. Така хората, които успеят да запазят оптимистичната си нагласа и младежка бодрост максимално дълго, имат най-голям шанс за житейско дълголетие.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter