ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 симптома на дефицит на цинк в организма

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 1
   
   
5 симптома на дефицит на цинк в организма

Източник: iStockphoto

След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той взима участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система, за синтезата на протеините и нуклеиновите киселини, както и за зарастването на рани. Освен това цинкът е необходим за нормалното функциониране на обонянието и вкусовите възприятия.

 

Многото роли на този микроелемент показват колко разностранни може да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в органзима. Това може да затрудни правилното диагностициране на състоянието, защото симптомите може да наподобяват тези при много по-различни медицински състояния.

 

Има обаче няколко отчетливи оплаквания, които специалистите определят като класически симптоми на дефицита на цинк. Появата им трябва да сигнализира, че е необходима промяна в хранителния режим с включване на повече храни, богати на цинк.

 

Класическите симптоми при дефицит на цинк в организма включват:

 

  • Изтъняване и оредяване на косата – трайният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин – основният структурен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последствия при липса на достатъчно количество цинк в храната.
  • Проблеми със здравината и вида на ноктите – дефицитът на цинк се отразява и на ноктите, поради същата причина, поради която влияе и на състоянието на косата. Ноктите са сред най-бързо растящите структутри на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Така растежът на ноктите значително се забавя. В допълнение те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват забележими бели петънца.

 

 

  • Поява на афти и язвички по лигавицата на устата – всяка пречка пред нормалния растеж и делене на клетките се отразява и на състоянието на лигавиците на тялото. Пряко последствие от това са посочените проблеми с лигавицата на устата. Възможно е да се наблюдава и повишено кървене на венците.

 

Проблеми със зъбите – цинкът е естествена част от състава на слюнката и емайла. Ниските нива на цинк се отразяват пагубно на здравината на зъбите, те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

 

Кожни проблеми – установено е, че повече от половината хора с акне имат траен дефицит на цинк в организма. Затова повечето медицински средства за лечение на акне комбинират антибиотик и цинк в състава си. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.

 

От дефицит на цинк са най-застрашени вегетарианците, веганите и хората, злоупотребяващи с алкохол или лекарства, които може да повлияят усвояването на цинка. Независимо от причините за появата му, дефицитът на цинк може да бъде овладян с навременна промяна в хранителния режим и включването в него на повече храни, богати на цинк.

 

Най-богатите източници на цинк сред храните са спанакът, агнешкото и говеждото месо, по-екзотичните морски храни (стриди, скариди и омари), тиквените семки, кашуто и, за максимална радост на всички – черният шоколад.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-10-13 01:41:07
interesno
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter