ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кръвообращение – движението на кръвта и пътят, който изминава

д-р Ралица Иванова   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Кръвообращение – движението на кръвта и пътят, който изминава

Източник: iStockphoto

Кръвообращението при човека е от затворен тип – кръвта тече по мрежа от кръвоносни съдове. Чрез кръвообращението се осигурява доставката на хранителни вещества и кислород на клетките, като същевременно се изнасят въглеродният диоксид и отпадните продукти на тяхната обмяна. Кръвоносната система е тази, по която се движи кръвта и тя се състои от сърцето и всички кръвоносни съдове.

 

Кръвообращението се разделя на две основни части или наричани още малък и голям кръг на кръвообращение. Малкият кръг на кръвообращение има отношение към пренасянето на кръвта от дясната половина на сърцето до белите дробове, където тя се насища с кислород и се освобождава от въглеродния диоксид. За разлика от това съдовете на големия кръг на кръвообращението пренасят богатата на кислород и хранителни вещества артериална кръв от лявата половина на сърцето до всички тъкани, след което кръвта се връща в дясната му половина.

 

Малкият кръг на кръвообращение е представен най-общо от белодробния ствол, водещ началото си от дясната камера, който по продължението си се раздвоява и дава началото на двете белодробни артерии (дясна и лява). Тези артерии внасят богата на въглероден диоксид кръв, а чрез белодробните вени се изнася богатата на кислород кръв от белите дробове, която чрез тях достига до лявата половина на сърцето, вливайки се в лявото предсърдие.

 

 

Големият кръг на кръвообращение води началото си от лявата камера и по-конкретно от главния артериален съд – аортата. По нея се изтласква богатата на кислород кръв към по-малките артериални разклонения до капилярите, където се осъществява обменът на газове и хранителни вещества с клетките. След което по венули (малки венозни съдове), преминаващи във вени, кръвта достига до двете кухи вени – горна и долна, които се вливат в дясната половина на сърцето и по-конкретно – дясното предсърдие.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter