ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Допълнително разделение на кръвните групи

   
   
Допълнително разделение на кръвните групи

Източник: iStockphoto

Освен системата на АВО кръвните групи, която несъмнено е най-широко разпространена, съществуват и други системи, по които се прави разделение на кръвните групи при хората. Една от тези системи, и втора по важност, е системата за наличие или отсъствие на определен антиген (D-антиген) по повърхността на еритроцитите. Този антиген е известен като Резус-фактор. Наличието или отсъствието на „D“ ще определи дали сте Резус-фуктор положителен (Rh+) или Резус-фактор отрицателен (Rh-).
 
Ако на човек, който няма D антигена по повърхността на еритроцитите си (тоест е с Rh отрицателна кръвна група) се прелее кръв съдържаща Rh-фактор (тоест кръв, по повърхността на чиито еритроцити има D антигени), човекът ще образува антитела (Rh-антитела) срещу новопостъпилите антигени – ще противодейства на „натрапника“. Ако на този човек му се прелее втори път Rh-положителна кръв, може да настъпят тежки усложнения и дори смърт, вследствие на слепване и разрушаване на еритроцитите.
 
 
Това е причината да се вземат специални мерки за майки с отрицателен резус-фактор, които носят и раждат бебе с положителен Rh. При тези майки задължително трябва да се направят определени постъпки, за да се предотврати несъвместимостта между майката и плода от втората бременност. Липсата на тези действия може да доведе до събития със силно негативен характер както за майката, така и за плода.
 
В случай на нужда от кръвопреливане, трябва да има информация както за кръвната група (А, В, АВ или нула), така и за Резус-фактора (положителен или отрицателен). Кръвопреливане може да се прави само между хора с еднаква кръвна група. В малки количеста кръв може да се прелива от нулева на всички други кръвни групи или група АВ може да приема от останалите кръвни групи.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter