ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Навременна корекция при астигматизъм

Puls.bg   |   09 октомври 2009   |   Коментари 11
   
   
Навременна корекция при астигматизъм

В случай, че някой от родителите има астигматизъм, е необходимо детето да се прегледа от специалист. Колкото по-рано се установи нарушението на зрението, толкова по-лесно може да бъде спряно  влошаването му. При астигматизъм има недостатък в способността на очите да пречупват лъчите, дължащо се на неправилно оформена ретина. Те не се пречупват еднакво, вследствие на което и не се събират отново в една фокусна точка (някои части на изображението могат да се фокусират в ретината, други – пред или зад нея), при което се получава размазан образ.
 
Независимо от това, че при астигматизъм образът може да бъде размазан и неясен, това не се осъзнава, тъй като мозъкът „поправя“ проекцията на изображението. Ето защо астигматизмът може да се установи само при специализиран преглед.


Различава се астигматизъм на роговицата и на лещата. Роговицата има по-силни свойства да пречупва лъчите, така че нейното влияние по отношение на  астигматизма е по-сериозно. Астигматизмът се предава по наследство или се появява след травма на роговицата или след операция.
 

Признаци на астигматизъм
При ниска степен на астигматизъм засегнатият може да не регистрира проблеми със зрението. В този случай астигматизмът е възможно да се проявява само като липса на острота на зрението. Не се виждат ясно, нито близки предмети, нито разположени в далечината. Това състояние на очите причинява главоболие и повишена уморяемост на очите при натоварването им.

Астигматизмът често се съчетава с късогледство или далекогледство. Възможно е в едно око да се комбинират ефект на късогледство, далекогледство и нормално зрение.

Некоригираният астигматизъм води до късогледство и рязко влошаване на зрението.


Как се поставя диагнозата
Диагнозата се поставя при преглед на специалист, който с помощта на специална таблица за острота на зрението определя характера на астигматизма. С помощта на специални цилиндрични лещи се измерва формата на роговицата.Корекция с очила
Корекцията на зрението при астигматизъм се постига посредством цилиндрични лещи, които променят пречупването на лъчите само в една медиана, като компенсират недостатъка на оптичната система на окото. Носенето на очила в този случай е съпроводено с особености. При някои засегнати носенето на очила води до усещане за световъртеж, болки в очите и дискомфорт на зрението. Стъклата за тези очила се изработват по поръчка, което отнема време и струва по-скъпо, особено когато цилиндърът е по-голям.

 

Корекция чрез контактни лещи
По-рано се смяташе, че контактните лещи имат отрицателно въздействие върху роговицата. Понастоящем се произвеждат меки контактни лещи, които не вредят на роговицата и са подходящи за носене при астигматизъм.


Оперативна корекция
Когато не се понася носенето на очила и контактни лещи, се пристъпва към оперативна корекция на астигматизма. То може да се извърши и в детска възраст. Вроденият астигматизъм не прогресира.

Има няколко вида оперативно лечение на астигматизъм:

  • кератотомия – нанасят се корекции на роговицата за отслабване на пречупването на лъчите. До този метод се прибягва при късогледство и смесен астигматизъм.
  • термокоагулация – при този метод се повишава извивката на роговицата и нейната пречупваща способност. Методът се използва при далекогледство.
  • лазерна коагулация – при този метод вместо игла се използва лазерен лъч.
  • ексимер-лазерна операция – посредством ексимер лазер (изпуска ултравиолетови лъчи) се отнема от излишната дебелина на роговицата.Кога не се предприема лазерна корекция при астигматизъм?
Независимо от това, че лазерната корекция на зрението напоследък има широко приложение и не дава усложнения, трябва да се има предвид, че не се предприема при:

  • късогледство над 15 диоптъра,
  • далекогледство над 4 диоптъра,
  • астигматизъм с диоптър над +/- 3,
  • преди 18-годишна възраст и след 45 години,
  • бременност.


 

Режим на очите
Тъй като при астигматизъм очите бързо се уморяват, те не могат дълго време да са напрегнати – продължително време да се чете, да се гледа телевизия, да се работи на компютър. Очите трябва да се пазят от натоварване, тъй като това може да влоши зрението и да причини главоболие. Четенето трябва да е умерено и при добро осветление. Не се препоръчва четене в движение, в транспортни средства, както и лежейки. Престоят пред екран също трябва да бъде умерен.
При астигматизъм няма риск за увреждане на очите при физически натоварвания, както при силно късогледство.
 

 

Астигматизмът не може да се отстрани, но може да се предотврати влошаването на зрението, когато своевременно се вземат необходимите мерки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (11)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

nikI     2011-04-27 11:41:59
здравеите гледаики как се прави заварка без предпазна маска очите ми започнаха да се зачервяват и да сьлзят,косата ми чапочна да пада. мислех че всичко ще се оправи но уви.бях на 17 учех и си представете какьв шок преживях.отидох на очен и се оказа че имам астигматизам слаб но достатьчен да ти обьрка живота.минах през доста очни лекари и всеки предписва различни диоптри и до сега никои не ми предписа точният диоптьр.и сьм безкраино разочарован от очните лекари хаика некадьрници способни да те уморят.скоро си смених очилата и се оказве че са ми силни и пак трябва да ги сменям.вярно че е трудно да се поставят точните диоптри за астигматизам но ми писна да бьда опитно заиче. последно ми изписаха ляво+0.5/Sph/ -1.00/Cil/ на 30гр. диасно 0/Sph/ -0.50/Cil/ на 165гр. но са ми силни.Ако някои знае надежден лекар или откьде могат да се закупят ОРТОПЕДИЧНИ ЛЕЩИ които се поставят нощно време за оформяне на роговицата а през даня се свалят и не ти трябват очила нека ми пише на nikdonat@start.bg
steli     2011-01-22 19:49:44
имам астигматизъм от пет годишна сега съм на 14 правени са ми две операции но нито една неуспешна лекарката ми винаги ми казва че с течение на времето ще се управя но вече започвам да губя надежда едното ми око е с 3 диоптара а на другото почти нямам диоптар искам да знам дали е възможно някога окото ми да се управи :(
магда     2010-12-31 14:04:00
имам астегматизъм ,преди седмица ми смениха диопръра и градусите сега на дясното око са 15 градуса ,а на лявото 0 гр. но от близо виждам предметите с наклон, главата ме боли само от дясната страна на какво се дължи.благодаря
===     2010-12-03 14:10:53
Астигматизмът изисква носене на очила постоянно. Да, влошава се, и от личен опит знам.
Bagatur     2010-12-02 19:57:56
Здравейте!

Искам да попитам дали астигматизмът ще се влоши, ако не се носят очила или лещи за коригирането му? Може ли тези очила да се носят само при гледане на филм например, а при разходки да не се слагат? Неносенето на очила влошава ли астигматизма?
11 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter