ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво представлява усещането за вкус?

Аделина Янчева   |   08 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво представлява усещането за вкус?

Източник: iStockphoto

Вкусът е едно от петте сетива на човека (зрение, обоняние, слух, допир, вкус), които му позволяват не само да оцелява в заобикалящата го среда. Той е специализирано качество, предоставящо ни широк спектър от усещания както на физическо, така и на психическо ниво. Рядко си даваме сметка за неприятното чувство, което изпитваме при приемането на лекарства, за богатството от положителни емоции, което ни носи едно парченце шоколад, за милите спомени, възникващи когато отхапем залък хляб с шарена сол. 
 
Възприятието на вкуса е сложен химически процес, тясно свързан с обонянието. Когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат. Забелязали ли сте, че по време на настинка, когато обонянието ни е нарушено, не можем да усетим вкуса на нищо. Изведнъж изчезва насладата от храненето. Освен това от значение са и много други фактори, като осезаемост, температура, текстура, цвят, външен вид. 
 

Как възприемаме различните вкусове?

По лигавицата на езика има множество характерни образувания, приличащи на малки брадавици. Те се наричат папили. Вкусовите папили съдържат специални сетивни елементи - вкусови луковици, в които пък се намират рецепторите за вкус. Освен по езика, вкусови луковици има и по лигавицата на небцето, горната част на хранопровода, носоглътката, както и по вътрешната страна на бузите. 
 
По различните части на езика има сензори за точно определен вкус – по върха – за сладко, задната част – за горчиво, а от двете страни – по два участъка за кисело и солено. В действителност вкусовите рецептори се припокриват в голяма степен и има незначителни разлики в праговото усещане на различните вкусове по различните части на езика.
 

Какво се случва, когато ядем?

Първо, помирисваме– независимо дали е съзнателно или не, ароматът на храната достига до носа ни. Миризмата води до увеличаване на слюноотделянето и леко повишаване на храносмилателните киселини в стомаха. Така организмът ни се подготвя за вкусване и храносмилане на храната. За да се долови вкус, храната трябва да се разтвори. Ако сложим каквато и да било храна върху сух език, то няма да усетим нищо. Храната се разтваря в слюнката и част от нея преминава през вкусовите пори, разположени по повърхностния слой на езика. Така вкусовите дразнители, съдържащи се в храната, достигат до вкусовите рецептори. След това протичат сложни химични реакции, които водят до преработване и осмисляне на получената вкусова информация в кората на главния мозък.
 
Ние разпознаваме само няколко вкуса, но имаме способността да разграничим хиляди миризми. Цялостното възприятие за вкус се създава благодарение на обработката на вкусовите усешания в мозъка и наслагването с ароматите, температурата и усещането в устата. Голяма част от самото възприятие за вкус всъщност се дължи на обонянието. Миризмите достигат до мозъка ни по два начина– чрез ноздрите (когато поднесем храната към устата си), а след като храната е вече в устата ни, част от ароматните компоненти достигат до обонятелните рецептори чрез фаринкса.
 
Да разгледаме следния пример: ванилов сладолед и ябълков сладкиш– и двете храни биха регистрирали усещане за сладко върху езика, но техният цялостен вкус е много различен, тъй като миришат по различен начин, имат различна температура и се усещат по различен начин в устата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter