ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тромбоцити и кръвосъсирване

   
   
Тромбоцити и кръвосъсирване

Източник: iStockphoto

Най-малките формени елементи на кръвта са кръвните плочици (тромбоцити). Те са с размери 2-3 µl, като броят им е около 200-400 хиляди в 1 µl кръв. Подобно на еритроцитите, те също са безядрени клетки, а формата им наподобява малки звезди. Ролята на тромбоцитите в организма е изключително важна, защото участват в съсирването на кръвта.
 
При нараняване на тъканите и нарушаване цялостта на кръвоносните съдове, кръвта влиза в контакт с въздуха. Това причинява разрушаването на кръвните плочици и освобождаването на специфичен ензим, подпомагащ съсирването на кръвта. 
 

Какво връщност е кръвосъсирването?

При нараняване и „допир“ на кръвта до въздуха, протичат редица процеси в червената течност, в резултат на които се оформят тънки влакънца в структурата ѝ. Тези влакънца се образуват при превръщането на фибриногена – протеин, намиращ се в разтворено състояние в кръвната плазма, в неразтворим влакнест фибрин, който се преплита и образува гъста мрежа.
 
 
В тази гъста мрежа се оплитат кръвните клетки. Това явление се нарича съсирване на кръвта. Без съсирването и най-малкото порязване би довело до безспирно кръвотечение и неизбежна смърт.
 
Кръвосъсирването предотвратява и навлизането на болестотворни микроорганизми през образувалата се рана. Скоростта на кръвосъсирване нормално е 5-8 минути, но съществуват и болести, при които кръвта въобще не се съсирва (например хемофилията). При тези заболявания рискът от кръвозагуба е много голям.
 
Нормално, за да не се съсирва вътре в кръвоносната система, кръвта съдържа в себе си противосъсирващо вещество. То не позволява образуването на тромби (съсиреци) в кръвоносните съдове. При определени болести обаче е възможно образуването на подобен тромб, който след като се откъсне от мястото на образуването си, се движи с кръвния поток и може да запуши кръвоносен съд на сърцето или мозъка. Тогава настъпва инфаркт или инсулт.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter