ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тромбоцити и кръвосъсирване

   
   
Тромбоцити и кръвосъсирване

Източник: iStockphoto

Най-малките формени елементи на кръвта са кръвните плочици (тромбоцити). Те са с размери 2-3 µl, като броят им е около 200-400 хиляди в 1 µl кръв. Подобно на еритроцитите, те също са безядрени клетки, а формата им наподобява малки звезди. Ролята на тромбоцитите в организма е изключително важна, защото участват в съсирването на кръвта.
 
При нараняване на тъканите и нарушаване цялостта на кръвоносните съдове, кръвта влиза в контакт с въздуха. Това причинява разрушаването на кръвните плочици и освобождаването на специфичен ензим, подпомагащ съсирването на кръвта. 
 

Какво връщност е кръвосъсирването?

При нараняване и „допир“ на кръвта до въздуха, протичат редица процеси в червената течност, в резултат на които се оформят тънки влакънца в структурата ѝ. Тези влакънца се образуват при превръщането на фибриногена – протеин, намиращ се в разтворено състояние в кръвната плазма, в неразтворим влакнест фибрин, който се преплита и образува гъста мрежа.
 
 
В тази гъста мрежа се оплитат кръвните клетки. Това явление се нарича съсирване на кръвта. Без съсирването и най-малкото порязване би довело до безспирно кръвотечение и неизбежна смърт.
 
Кръвосъсирването предотвратява и навлизането на болестотворни микроорганизми през образувалата се рана. Скоростта на кръвосъсирване нормално е 5-8 минути, но съществуват и болести, при които кръвта въобще не се съсирва (например хемофилията). При тези заболявания рискът от кръвозагуба е много голям.
 
Нормално, за да не се съсирва вътре в кръвоносната система, кръвта съдържа в себе си противосъсирващо вещество. То не позволява образуването на тромби (съсиреци) в кръвоносните съдове. При определени болести обаче е възможно образуването на подобен тромб, който след като се откъсне от мястото на образуването си, се движи с кръвния поток и може да запуши кръвоносен съд на сърцето или мозъка. Тогава настъпва инфаркт или инсулт.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising