ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Телесни течности. Кръв. Тъканна течност

   
   
Телесни течности. Кръв. Тъканна течност

Източник: iStockphoto

При храносмилателния процес основните хранителни вещества се разграждат основно на аминокиселини, глюкоза и мастни киселини. Тези елементи, лесно се всмукват от вилите на тънкото черво и преминават в кръвния поток.
 
Кръвният поток е движението на кръвта в тялото, чиято основна функция е разнасянето на хранителните вещества и кислорода до всички части и клетки на тялото. В същото време, кръвният поток отнасянето от клетките непотребните вещества и въглеродния диоксид (СО2), натрупани в тях, като ги транспортира до органи, които ги изхвърлят от тялото. В организма, кръвта има свои собствени пътища, наречени кръвоносни съдове. По тях, кръвта пренася още хормони и други вещества, като и изпълнява защитна функция.
 
Но как хранителните вещества, хормоните и газовете достигат от затворените кръвоносни съдове до всички клетки?
 
Големите кръвоносни съдове постепенно се разклоняват на все по-малки и тънки капиляри, чиито стени са изградени само от един слой клетки. През тези тънички стени, лесно преминават вода, соли, хранителни вещества и кислород в посока на течността, която изпълва междуклетъчното пространство. Тази течност се нарича Тъканна течност. Обратно, от Тъканната чесност, през стените на капилярите, в кръвта навлизат образувалите се в клетките непотребни вещества и СО2.
 
 
Тъканната течност, обаче, не комуникира с цялата кръв. Тя е в непрекъснат обмен на вещества с част от кръвта, наречена кръвна плазма. Кръвната плазма е онази част от кръвта, от която са отстранени кръвните клетки. Ако вземем кръв на пациент в екруветка (в която има противосъсирващо вещество), слез време ще видим образувани два отделни, ясно различими слоя. Горният от тези два слоя е бледожълт и е Кръвната плазма, а вторият – долният, е тъмночервен и е образуван от Кръвните клетки, които ще разгледаме по-късно.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter