ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои храни могат да подведат теста за наркотици?

Puls.bg   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Кои храни могат да подведат теста за наркотици?

Източник: iStockphoto

Кифлички, гофрети, кроасани, ароматни хлябове, бутерки, сладкишчета, палачинки – тези изделия имат две общи неща: могат да съдържат маково семе и могат да ви провалят на тест за наркотици.
 
Тестовете за наркотици са законна проверка преди започване на определена рискова работа, при спортни състезания, получаване на разрешителни или при пътно-транспортни произшествия. 
 
Макар да звучи като градска легенда, консумацията на маково семе може да резултира в положителен тест за опиати – незаконни и пристрастяващи вещества от рода на опиума. 
 
Маковото семе идва от същото растение, от което се приготвя морфин – Papaver somniferum, познат в България като Сънотворен мак. Поради тази причина, в наркотичните тестовете за урина могат да бъдат установени следи от морфин, опиум или техни подобни химични съединения след консумацията на минимално количество маково семе.
 
Опиумът е млекоподобно пихтиесто вещество, което се формира естествено в сънотворният мак. То съдържа множество алкалоиди - азот съдържащи вещества. Някои алкалоиди могат да наподобяват или да брокират различни невротрансмитери – химикали, свързващи се с мозъчни рецептори, осъществяващи пренос на информация. Те могат да променят възприятията за болка, еуфория и дори да водят да пристрастяване.
 
 
Подобен алкалоид е морфинът, намиращ се в опиума. Той е мощно обезболяващо средство и прекурсор за производството на хероин.
 
Маковото семе не съдържа значителни количества алкалоиди, но по тях могат да останат остатъчни следи от алкалоидите при събиране и обработка на семената. Тези остатъчни следи са в пъти по-малки от стандартната доза морфин, но тестовете на урина са изключително чувствителни и могат да отчетат дори тези малки количества като остатъчна следа от приема на опиати.
 
В повечето изследвания консумацията на едно-две печива, съдържащи маково семе, няма да отчетат наличие на опиати повече от 80-150 нанограма на милилитър урина, а стандартният праг за доказуема злоупотреба със забранени вещества е около 2000 нг/мл. 
 
Въпреки това се съветва избягването на маково семе 48 часа преди полагането на какъвто и да било тест за наркотични вещества – винаги са възможни фалшиви положителни или завишени резултати, а наличието на дори микроскопични количества опиати може да доведе до усложнения и проблеми, които лесно могат да се избегнат.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter