ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аяуаска – забранената медицина

Михаил Чилингиров   |   19 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Аяуаска – забранената медицина

Източник: iStockphoto

Аяуаска е популярното име на често използвана билкова отвара, приготвяна за лечебни народномедицински церемонии в тропическите райони на Амазония. Тя се приема като чай с характерни мощни халюциногенни свойства след консумация.
 
Мнозина приемат аяуаска за най-чистата форма на лекарствено средство за тялото и ума и множество научни изследвания докладват за ефекти в лечението на редица заболявания, включително и клиничната депресия, засягаща около 300 милиона души по света.
 
Традиционно се приготвя от растенията Psychotria viridis и Diplopteris cabrerana в комбинация с още десетки лечебни треви, гъби и кори на дървета. При поглъщането им започват да отделят вещество, познато като диметил триптамин (DMT) в кръвта. То бързо преминава през кръвномозъчната бариера и свръхстимулира невронните връзки между множество мозъчни центрове.
 
Заедно с ДМТ се поглъща и по-малко известна част на аяуаската – хармин. Харминът има ясно изявените качества на антидепресант, в допълнение към психотропните си свойства. Харминът стимулира силно неврогенезата – образуването на нови неврони и нервни връзки, като наскорошно изследване посочва, че стимулацията води до 71,5% повишение в активността на невронните клетки за кратък период от време.
 
Изследване с 6-ма участници и високотехнологично оборудване от 2015 г., публикувано в журнала PloS One докладва за достигане на „различно състояние на съзнанието“, при което се наблюдават резки спадове на мозъчна активност в областите, асоциирани с депресивни състояния.
 
 
Метаанализ на множество изследвания проведени върху аяуаска и лечебните ѝ свойства през последните 25 години заключва, че билковата отвара е полезно фармакологично средство за лечението на съзнанието и умствените разстройства.
 
Употребявалите аяуаска докладват за духовни прозрения относно смисъла на живота им на Земята, естеството на Вселената и дълбоки проникновения за собствената си личност – къде допускат грешки и как могат да станат по-добри човешки същества.
 
Подобно на канабиса, аяуаска е забранена за внос в България и се определя от закона като "наркотично вещество", което е под запор дори за научни изследвания.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter