ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аяуаска – забранената медицина

Михаил Чилингиров   |   19 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Аяуаска – забранената медицина

Източник: iStockphoto

Аяуаска е популярното име на често използвана билкова отвара, приготвяна за лечебни народномедицински церемонии в тропическите райони на Амазония. Тя се приема като чай с характерни мощни халюциногенни свойства след консумация.
 
Мнозина приемат аяуаска за най-чистата форма на лекарствено средство за тялото и ума и множество научни изследвания докладват за ефекти в лечението на редица заболявания, включително и клиничната депресия, засягаща около 300 милиона души по света.
 
Традиционно се приготвя от растенията Psychotria viridis и Diplopteris cabrerana в комбинация с още десетки лечебни треви, гъби и кори на дървета. При поглъщането им започват да отделят вещество, познато като диметил триптамин (DMT) в кръвта. То бързо преминава през кръвномозъчната бариера и свръхстимулира невронните връзки между множество мозъчни центрове.
 
Заедно с ДМТ се поглъща и по-малко известна част на аяуаската – хармин. Харминът има ясно изявените качества на антидепресант, в допълнение към психотропните си свойства. Харминът стимулира силно неврогенезата – образуването на нови неврони и нервни връзки, като наскорошно изследване посочва, че стимулацията води до 71,5% повишение в активността на невронните клетки за кратък период от време.
 
Изследване с 6-ма участници и високотехнологично оборудване от 2015 г., публикувано в журнала PloS One докладва за достигане на „различно състояние на съзнанието“, при което се наблюдават резки спадове на мозъчна активност в областите, асоциирани с депресивни състояния.
 
 
Метаанализ на множество изследвания проведени върху аяуаска и лечебните ѝ свойства през последните 25 години заключва, че билковата отвара е полезно фармакологично средство за лечението на съзнанието и умствените разстройства.
 
Употребявалите аяуаска докладват за духовни прозрения относно смисъла на живота им на Земята, естеството на Вселената и дълбоки проникновения за собствената си личност – къде допускат грешки и как могат да станат по-добри човешки същества.
 
Подобно на канабиса, аяуаска е забранена за внос в България и се определя от закона като "наркотично вещество", което е под запор дори за научни изследвания.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter