ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хормони: Как хормоните влияят на емоциите?

Puls.bg   |   21 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Хормони: Как хормоните влияят на емоциите?

Източник: iStockphoto

Чрез термина емоция се изразява психичното състояние на силна краткотрайна възбуда или на дълготрайно отношение към определен обект. Разнообразните емоции, присъщи на човешкото тяло имат множество изрази и причини, някои от които все още не са изяснени.
 
Това което се знае е, че някои хормони, действащи и като нервотрансмитери играят важна роля във формирането и изразяването на емоции и чувства.
 
Двата основни полови хормона – тестостерон и естроген играят съществена роля в този процес.
 
Когато тестостеронът е в недостатъни количества, тялото на мъжа страда от понижени нива на енергия, бързо настъпващи депресивни състояния, силно понижено либидо и често – еректилна дисфункция. Съвкупността от тези негативни влияния прави ежедневието по-сиво, уврежда мотивацията и води до пасивност в емоционалната палитра и взимането на решения. Макар агресията да е слабо изразена, негативните чувства и емоции се развиват бързо и често се усилват взаимно. Емоционалните прояви на твърде завишен тестостерон от друга страна, включват: агресия, враждебност, импулсивност, гняв и бързата смяна на позитивни с негативни емоции.
 
Естрогенът също има силно влияние върху поведението. При повишаване на този хормон над нормите и над нивата на циркулиращ прогестерон се говори за естрогенна доминантност. Физиологично, тя се характеризира с нередовен или абнормален менструален цикъл, задържане на вода, подуване и болезнена чувствителност на гърдите и предменструални главоболия, а спрямо психологичното състояние предразполага към краткотрайни, но силни депресивни прояви, ясно изразена раздразнителност и чести смени на настроението.
 
Не само половите хормони влияят на емоциите – тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) също са важен фактор. Завишените им нива водят до неконтролируема тревожност и безпокойство, раздразнителност и несдържаност, а занижените – до проблеми с паметта и концентрацията, забаване на мисловния процес и продължителни депресии с характерна липса на енергия, мотивация, внимание и интерес.
 
Хормоните никога не действат самостоятелно, а в синхрон. Често нарушение в секрецията и функцията на само един от тях е достатъчно, за да изкара останалите от баланс. Хормоналният баланс е изключително важен както за психичното, така и за физическото здраве на всеки човек.
 
При продължителни депресии или при установяване на несвойствено и неконтролируемо поведение се съветва консултацията с лекар.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter