ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

РНК – копира, превежда и синтезира

   
   
РНК – копира, превежда и синтезира

Източник: iStockphoto

За какво ни е щастие, ако не го споделим?! За какво ни е познание, ако го заключим в недостъпна библиотека? И за какво ни е ДНК, ако не го използваме за синтезата на протеини?! 
 
След като разгледахме сложната структура на ДНК, начина, по който тази молекула съхранява информацията си и способите, по които ревностно я пази и поправя, дойде време да разберем за какво всъщност е предназначена тази информация и как тя се превръща в реални продукти. ДНК съхранява информацията за всички продукти и механизми на работа в клетката. Тази информация обаче е написана на език, който клетката не разбира и е необходим „преводач“, който да каже кой, какво и как да свърши в клетката. Този преводач е РНК.
 
РНК е краткото название на Рибонуклеиновите киселини. Подобно на ДНК (Дезоксирибонуклеинови киселини), те представляват полимер от свързани помежду си нуклеотиди с пуринови и пиримидинови азотни бази. Ролята на РНК е да „вземе“ информацията от ДНК, да я разчете и да я използва като инструкция за изграждането на необходимите на клетката протеини. И подобно на сладкар, който разчита рецепта от стара готварска книга, за да направи вкусна торта, така и нашата РНК разчита информацията от ДНК, за да създаде своите шедьоври-протеини. 
 
 
Нека не забравяме обаче, че ДНК е позиционирана в ядрото на клетката и частично в митохондриите. Основа задача на РНК е да копира информацията от ДНК и да я „пренесе“ в цитоплазмата на клетката. Там тази информация спокойно може да се използва за синтезата на протеините. 
 
А кои са трите основни вида РНК – характерни както за еукариотните, така и за прокариотните клетки, кои са допълнителнителните видове РНК и какви са техните функции, следва да разберем.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter