ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лимфните възли заболяват, заради други тъкани

Puls.bg   |   29 септември 2009   |   Коментари 0
   
   
Лимфните възли заболяват, заради други тъкани

Лимфните възли са част от лимфната система, която стига до тъканите, събира отпадъчните продукти от обмяната на веществата и защитава организма от чужди тела. Ето защо лимфните възли веднага да отреагират на всеки възпалителен процес или наличие на ракови клетки в организма. Това възпаление на лимфните възли се нарича реактивно. Но има и други случаи, когато се възпаляват самите лимфни възли.

Възпаление на лимфните възли и причините за него
Възпалението на лимфните възли бива остро и хронично. Може да бъде предизвикано от различни микроорганизми (стафилококи, стрептококи и др.), от токсините, които отделят и веществата, получаващи се от разпадането на тъканите при първичните огнища на гнойния процес.

Възпалението може да е предизвикано от инфекция във всеки един орган или тъкан. В лимфните възли вредните микроорганизми и токсините попадат през лимфните и кръвоносните съдове. Възможно е в лимфния възел да проникнат микроби непосредствено при нараняване му. В този случай заболяването на лимфния възел е първично.

Срещат се и специфични лимфаденити, които са предизвикани от определени причинители като туберкулозния бацил, и които протичат съответно на заболяването.

Остро възпаление на лимфните възли
Острото възпаление започва с усещане за болка и уголемяване на лимфния възел. Болният изпитва главоболие, слабост, има висока температура. Често възпалението на лимфните възли протича с възпаление на лимфните съдове.

По какъв начин ще се проявят признаците на възпалението на лимфните възли зависи от мястото и от органа, от който идва инфекцията. Случва се при преминаване на възпалението на първично поразените тъкани или орган, възпалението на лимфните възли да остане.

Острото възпаление на лимфните възли може да бъде катарално - без отделяне на гной, хеморагично – с примес на кръв, гнойно.

При катаралното възпаление общото състояние на организма е добро. Лимфните възли при болното място са уголемени и болезнени. Няма поражения на съседните тъкани, както и на кожата над тях.
Когато в лимфните възли има наличие на гной, болката става интензивна, кожата над възела почервенява и се възпалява, лимфните възли стават неподвижни, появяват се симптоми като висока температура, главоболие и др.

Когато лимфаденитът се лекува в първия стадий, изходът е благоприятен. Гнойният процес може да унищожи лимфния възел, разраства се съединителната тъкан и се нарушава лимфопотока на засегнатото място.

Острото възпаление на лимфните възли може да причини тромбофлебит (възпаление на вените), разпространение на гнойния процес на околните тъкани, заразяване на кръвта (сепсис). Възможно е да премине в хронична форма на заболяването.

Хронично възпаление на лимфните възли
При слабо протичащи възпалителни заболявания, например гнойна ангина, лимфаденитът може да е хроничен от самото начало. Обикновено този процес е съпроводен с разрастване на тъканите и в много редки случаи е гноен.

При хроничните форми на заболяването се наблюдава увеличаване и уплътняване на възлите, които при палпация са плътни, не болят, подвижни са и не са сраснали с околните тъкани.

Лимфните възли остават подути продължително време, но след това размерът им намалява за сметка на разрастването на съединителната тъкан, сбръчкват се. В някои случаи разрастването на съединителната тъкан може да доведе до разстройство на лимфопотока и отоци.
 

Лечението
В началния стадий при острото заболяване на лимфните възли, се назначават антибиотици, както и терапия на първичното огнище на инфекцията, отстраняват се гноевидни тъкани. Антибиотиците се назначават след антибиограма за резистентност. При необходимост се извършва оперативно лечение и терапия на открити гнойни рани.
Лечението на хроничните форми изисква първо терапия на първоизточника на инфекцията.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter