ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Добавяне и премахване на метилова група – проблем и решение

   
   
Добавяне и премахване на метилова група – проблем и решение

Източник: iStockphoto

След като описахме в предходна статия случаите, при които настъпва увреждане характеризиращо се с превръщане на Аденина (А) в Хипоксантин (Нх), а на Цитозина (С) в Уридин (U), трябва да споменем и начините, по които това увреждане се елиминира, за да се осигури правилното функциониране на клетката. В поправката на този „дефект“ се включва специален ензим, наречен ДНК гликозилаза. Той разпозвана неправилната база Хипоксантин в ДНК и изрязва базата. Това оставя ДНК веригата с непокътнат (незасегнат) захарно-фосфатен скелет, но с една липсваща азотна база, което свежда проблема до познатото ни решение, а именно стъпките протичащи при възстановянане на ДНК при депуринизация например.
 
Друг вид увреждане, за което има специфичен механизъм за поправка, е метилиране продуциращо О⁶ - метилгуанозин. И сякаш умишлено, за да ни затрудни, за премахването на това специфично увреждане със сложно име има още по-специфичен ензим с още по-сложно име, а именно О⁶ - метилгуанозин деметилаза. Но, ние отдавна сме свикнали със сложните названия в биологията и те съвсем не ни плашат! Това просто е увреждане, при което е добавена една СН3 група и чийто специфичен ензим разпознава това място и премахва досадната добавка. Това връща ДНК към нейната нормална структура, но деактивира ензима.
 
 
При този вид поправка няма отрязване на азотни бази или нуклеотиди и няма прекъсване на фосфодиестерните връзки в захарно-фосфатния скелет на молекулата. Добавянето на метилова група на О⁶ мястото на гуанозина, разрушава комплементарността и в този случай промененият гуанозин ще се сдвои със Тимин (Т) вместо с Цитозин(С). Ако това увреждане не бъде премахнато преди ДНК репликацията (копирането) двойката G-C може да се промени в А-Т. Метилирането на 6-тата позиция на Гуанозина е най-често срещаното метилиране на ДНК в природата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter