ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хормони: Сезонни промени в настроението на жените?

Puls.bg   |   10 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Хормони: Сезонни промени в настроението на жените?

Източник: iStockphoto

Според изследване проведено в Columbia University College of Physicians and Surgeons, голяма част от жените докладват за осезаеми промени в настроението си, свързани с месечните им менстуални цикли. Между 3% и 9% от жените в репродуктивна възраст изпитват симптомите на предменструалното дисфорично разстройство, което често включва тежки депресивни симптоми.
 
До колко тези симптоми и промени в настроението се влияят от сезонните промени е акцент на изследването, ръководено от Джийн Ендикот, професор по клинична психология.
 
В допълнение към доказаното влияние на слънчевата светлина и количеството физическо натоварване над хормоналния баланс на тялото, с промяната на сезоните се променя и циркадния ритъм на организма, както и чувствителността към променящите се нива на естроген и прогестерон, потвърждава в изследването си проф. Ендикот.
 
Много жени са склонни бързо да преписват тези промени като симптом на постменструалния синдром, но това рядко е правилното заключение. 
 
Макар точните причини за появата на предменструалното дисфорично разстройство все още да не са изяснени, учените от щатския университет Колумбия смятат, че сезонните премени в атмосферните условия, основно температура и количество слънчева светлина, са непряк причинител на състоянието. Те водят до леки изменения в хормоналния баланс, към които споменатите 3%-9% от жените са особено чувствителни. 
 
Състоянието се характеризира с чести промени в настроението, повишена раздразнителност и по-бързо гневене, приливи и отливи на депресия, напрежение и тревожност, понижен интерес към обичайни дейности, нарушена способност за концентрация, влошаване на хранителните и сънни навици, повишена чувствителност в гърдите, ставни и мускулни болки.
 
 
Понеже самото състояние все още не е напълно изяснено, методите за справяне с него са стого индивидуални. Според изследването на проф. Ендикот, най-ефективно се оказва лечението със специфичен клас антидепресанти, наречени SSRIs (селективни инхибитори на обратното свързване на серотонина). Тяхния прием се назначава преди началото на менструалния цикъл и се прекъсва щом започне менструалното кървене. При жените, страдащи от депресивни състояния, продукт на предменструалното дисфорично разстройство, са необходими 2-4 седмици лекарствен прием за облекчаване на депресията.
 
Друго особено ефективно лечение е когнитивната поведенческа терапия, чрез която се развиват умения за контрол над емоционалните реакции и промените в настроението.
 
Светлинната терапия също е ефективна, но предимно в студените и безслънчеви месеци. Тя имитира слънчевата светлина и подпомага биохимичните промени в мозъка, водещи до подобряване на настроението дори при жени с остра форма на предменструалния синдром.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter