ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Поставяне на лед след травма – помага или вреди?

Puls.bg   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Поставяне на лед след травма – помага или вреди?

Източник: iStockphoto

Падания, изкълчвания, спортни травми – след поет механичен удар в крайниците се съветва прилагането на лед за облекчаване на състоянието. Чрез охлаждане на засегнатото място може да се потисне потенциалното възпаление и болезнено подуване и да се облекчи болката. 
 
При разтежение на мускул или сухожилие или разкъсване на кръвоносен съд след механична травма, тялото задейства възпалителен отговор – набор от клетки и течности, които да поправят щетите. Макар да е нормален оздравителен процес, възпалението има склонността да реагира твърде силно. Сравнимо с възпалението на носната лигавица при страдащите от пролетни алергии, прекомерното подуване на тъканите може да причини своеобразно „задръстване“ насред притока от течности и клетки. Това може да прекъсне достъпа до кислород за някои от заобикалящите клетки и да доведе до тяхната смърт.
 
Тук на помощ идва криотерапията – бързото охлаждане на засегнатите тъкани. Охлаждането причинява свиване на тъканите и най-вече на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на течности и облекчава подуването. В същото време, ниските температури забавят клетъчния метаболизъм, което позволява на клетките да оцелеят с по-малко кислород.
 
 
Но ако леда се оставя за твърде дълго време, криотерапията започва да вреди повече, отколкото помага. Достигането на твърде ниска температура в подлежащите тъкани води до отделянето на още повече кръвни клетки и течности към засегнатото място, в опит да го затоплят преди настъпването на термично увреждане. Този усилен приток на кръв се нарича хиперемия. За избягване на този увреждащ ефект от криотерапията, лекарите препоръчват леда да не се оставя за повече от 10-15 минути. Преди последващо поставяне на леда е необходимо тъканите да достигнат нормална телесна температура, което също отнема 10-15 минути.
 
Криотерапията облекчава и болката – химичните преносители на болковата информация се придвижват по-трудно при понижени температури, което води до по-слаби болкови сигнали изпратени към мозъка.
 
В обобщение: поставянето на лед не лекува нараняването, то облекчава възпалителния процес и болката, но само, ако се прилага правилно и на интервали, за да се избягва хиперемията от преохлаждане.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising