ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хормони: Повишена сексуалност и пролет - каква е връзката?

Михаил Чилингиров   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Хормони: Повишена сексуалност и пролет - каква е връзката?

Източник: iStockphoto

С настъпването на пролетта настроението и мирогледа на повечето хора значително се подобрява в сравнение с дългата и мрачна зима. 
 
Всичко от желанието за разходка под слънчевите лъчи, слушането на силна музика и повишените нива на енергия до чувствителното покачване на интереса към сексуални контакти е резултат от повишеното количество слънчева светлина и покачващите се нива на серотонин и лутеинизиращ хормон.
 
През зимата хората отделят повече мелатонин, невро-хормон с отпускащо и успивно действие. Той се синтезира от епифизата при продължително лишаване от дневна светлина. С удължаване на периодите със слънчева светлина, епифизата забавя производството на мелатонин за сметка на увеличеното производство на серотонин – невротрансмитер и хормон, носещ силно положителни ефекти за цялото тяло.
 
Благодарение на серотониновите ефекти, зимната летаргичност бавно бива изместена от енергичност и желание за действие и промяна. Вместо депресия и бездействие, серотонинът стимулира към радостни мисли и физическа активност. В този момент се активизира и лутеинизиращия хормон.
 
Синтезиран от хипофизата този хормон стимулира овулацията и производството на прогестерон при жените и производството на тестостерон при мъжете. Той също се влияе от нивата на слънчева светлина и се повишава почти успоредно с количествата отделен серотонин.
 
Прекият ефект и при двата пола е сходен – радостните мисли и повишената енергия рязко могат да ескалират в сексуални мисли и пориви, което води до допълнително отделяне на серотонин, адреналин, полови хормони и ендорфини. Освен предразположението към сексуални фантазии и стимулацията за намиране на полов партньор, повишеното количество полови хормони допълнително облагородява мозъчната функция.
 
Тестостеронът, например, силно подобрява способностите за концентрация, запаметяване и пространствено ориентиране, а прогестеронът влияе на специфични GABA рецептори за постигане на ефекти сходни с еуфорията и предпазващи мозъка от неврохимични разстройства, асоциирани със състояния на тревожност и депресия.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter