ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Молекули: Допамин – диктатор на поведението

Михаил Чилингиров   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Молекули: Допамин – диктатор на поведението

Източник: iStockphoto

Произволен човек чака на опашка за храна – мисли си за здравословна салата, но в последния момент посяга към апетитно изглеждащо парче торта. Емоционално погледнато, решението е сложна смесица от вина, желание и упоритост. От физиологична гледна точка обаче става въпрос за бърза промяна в поведението – вместо наляво, в последния момент ръката бива насочена надясно. Подобни светкавични промени в поведението са от особен интерес за невробиолозите, понеже играят важна роля в заболявания, свързани с обмисляне, планиране и избиране на действия.
 
На 9 март 2017 г. в публикация в журнала Neuron, учени от Salk Institute докладват, че концентрацията на неврохимикала допамин управлява съзнателните решения за действия и поведенчески реакции. В ситуация с ограничен на брой избори за индивида, те разкрили определени концентрации на допамин в мозъка, чрез които може точно и акуратно да се предопредели какво действие ще бъде избрано. Било установено още, че индуцираната промяна в допаминовите концентрации може да променя последващите избори и реакции на организма.
 
Това е от особена важност за разбирането на заболявания, в които съзнанието изпитва затруднения в избора на поведение, движения и реакции – от синдрома на Паркинсон и наркотичните зависимости до обсесивно-компулсивните разстройства
 
Когато се планира волево действие, като връзване на обувките, външната обвивка на мозъка (кортекс) изпраща сигнали към базалните ганглии (свързани с движенията, паметта и емоциите), където посредством невротрансмитера допамин започва планировката на поредица от движения – навеждане, улавяне на връзките, връзване на възли, затягане, изправяне. Невродегенеративните заболявания засягат допамин-отделящите неврони, което силно влошава способността за изпълнение на подобни поредици от движения.
 
По време на изследването в мозъчните тъкани на наблюдавани обекти били поставени електроди, по-тънки от човешки косъм. Чрез тях се извършвала прецизна циклична волтметрия, която определяла промени в мозъчната неврохимия с висока точност и честота 10 пъти в секунда. Чрез нея учените успешно демонстрирали флуктуации в нивата на допамин именно в моментите на взимане на решение. 
 
В случаи на силно потискане на допаминовата секреция, обектите изпитвали силни затруднения във взимането на решение, а при силно стимулиране настъпвало объркване и често се взимали погрешни решения със забавени действия. 
 
Макар изследванията в тази насока да са на много ранен етап, учените споделят, че освен ролята на допамина за научаване на нова информация, той е вече доказано силно застъпен и във взимането на решения. При проблеми, свързани с нерешителност и влошена способност за запаметяване, е редно да се обърне внимание на телесните нива на допамин.
 
Има много начини, по които може да се повлияе на допаминовите нива в тялото – подходящото хранене, набавящо достатъчно от аминокиселината тирозин (бадеми, авокадо, банани, пилешко, шоколад, яйца, зелен чай, кафе и др.), слушането на музика, медитацията, физическите упражнения, секса и креативното творчество са изпитани начини за поддържане на оптимални количества допамин. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter