ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Устната кухина – началото на храносмилателната система

   
   
Устната кухина – началото на храносмилателната система

Източник: iStockphoto

Храносмилателната система започва с устната кухина. В нея е първото място на обработка на хранителните вещества. За правилното и успешно раздробяване и частично смилане на храната, в устната кухина са разположени езикът, зъбите и слюнчените жлези.
 
Устната кухина е покрита с лигавица, която е изградена от многослоен епител. Поради факта, че клетките на устната кухина постоянно са подложени и на механични и химични агенти, се налага постоянната им подмяна и обновяване.
 
Една от основните функции на устната кухина е механично да подготвя храната за по-нататъчното ѝ смилане. Основна роля в това играят горната (Максила) и долната челюст (Мандибула) и разположените върху тях зъби.
 
Всеки зъб се състои от коронка, шийка и един или няколко корена. Коронката е видимата част на зъба. Покрита е с емайл, под който е разположено зъбно вещество наречено дентин.
 
Емайлът е изключително здрава структура и, макар че е възможно да се напука при механичен натиск или при резки температурни промени, той е една от най-твърдите съставки на човешкото тяло. Дентинът на корена е обвит със зъбен цимент. Във вътрешността на зъба се намира малка кухина, която продължава в корена на зъба под формата на канал и се отваря на върха му. Този канал е изключително важен, защото в него се поместват кръвоносните съдове и нервите, които инервинат зъба. Всички те, заедно с намиращата се там съединителна тъкан образуват зъбната пулпа.
 
 
Зъбите на възрастен човек са 32, като те са разделени на няколко групи – резци, кучешки, предкътници и кътници. Резците и кучешките зъби служат за отхапване на храната и „разкъсване на плячката“ – обосноваващо месоядната ни природа. Предкътниците и кътниците са с широки, плоски повърхности, спомагащи на стриването на храната – свързано с растителнояднине ни наклонности.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter