ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синхронизират ли се наистина женските цикли?

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Синхронизират ли се наистина женските цикли?

Източник: iStockphoto

През 1972 г. харвардският психолог Марта Макклинток публикува изследване върху менструалното синхронизиране - първото по рода си.
 
Данните сочели към любопитно явление – група жени, живеещи заедно започват да изпитват забавяне или отлагане на месечния си цикъл, докато той не се хармонизира във времето до съвпадане с месечните цикли на останалите жени от групата. 
 
Това било първото научно подкрепено изследване, подсказващо, че социалните взаимодействия имат силен ефект върху менструалния цикъл и първата обоснована теория за това как феромоните могат да влияят на човешкото поведение.
 
За последните 40 години от изследването се появили още много подобни разработки, но научният свят е разделен на два лагера – единият приема предположението за факт, а другият напълно го отхвърля. И двете страни имат своите доводи.
 
Противниците на идеята смятат, че дори синхронизация да настъпва, тя няма никакви биологични функции и най-вероятно е рудиментален (остарял, ненужен вече) приспособителен механизъм, останал в гените ни от времената, когато предшествениците на човека имали нужда от него. Приема се, че е бил полезен за по-лесното отглеждане на новите поколения от сплотена социална група.
 
 
Привържениците на теорията, от друга страна, разчитат на изследвания демостриращи ефекта на явлението, но не могат да назоват ясна причина за него. Разпространено наблюдение е, как при близка група жени, прекарващи значително време заедно, периодът на овулация на цялата група се наглася към този на най-популярната, най-общителната и най-доминантната от тях – алфа женската. На принципа на феромонната комуникация, овулацията на всички останали постепенно се приближава до тази на лидерката на групата, дори тя да е възприемана само подсъзнателно като такава.
 
Категорични доказателства за приемането или отхвърлянето на тази теория все още не съществуват, но комбинацията от документирани проявления на синхронизация и липса на доказателства правят въпроса особено популярен в съвременната наука.
 
За допълнителна информация, прегледайте следното видео:

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter