ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гръцка митология и анатомията – ахилесово сухожилие и прасец

   
   
Гръцка митология и анатомията – ахилесово сухожилие и прасец

Източник: iStockphoto

Мускулите на прасеца изпълняват главно ролята на сгъвачи и разгъвачи на ходилото (глезенната става) и на пръстите на краката. Те спомагат и за заставането ни на пръсти - увеличаването на нормалния ъгъл, намиращ се между ходилото и пищяла, както и намаляването на този ъгъл - заставането ни на пети. Поради захващането на два от мускулите в региона за бедрената кост (Femur), тези мускули вземат участие и в сгъването и разгъването на колянната става.
 
Мускулите на задната част на подбедрицата могат да се разделят на повърхностни и дълбоки, като общият им брой е 7. Повърхностните мускули са 3, като основен от тях е Прасеца. Този мускул има две глави – Междинна и Латерална глава, които се захващат за бедрената кост, където е и началото на мускула. Преминаващ по цялата дължина на подбедрицата, Прасецът завършва чрез сухожилие на калканеусът (костта оформяща петата на човека).
 
 
Това сухожилие - носещо названието Ахилесово сухожилие, носи названието си от гръцкатат митология. Според нея, за да направи сина си безсмъртен, майката на Ахил го потопила във водите на река Стикс. Мястото, за което го държала обаче (петата му), останала суха и това било единственото уязвимо място за най-великия от гърците и довело до смъртта му. И въпреки, че днес нараняването в областта на Ахилесовото сухожилие не би могло да убие никого, изразът „Ахилесова пета“ подчертава единствено слабите и уязвимите ни места. Дейността на този мускул е свързан главно с възможността ни да заставаме на пръсти, както и със сгъването на коляното.
 
Тук се намира и един много тънък мускул, наречен мускул на ходилото. Той има много късо тяло и изключително дълго сухожилие, което също завършва на петата. Началото си този мускул води отново от фемура, а функцията му е свързана със сгъването на крака в колянната и глезенната става.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter