ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хормони: Как работят феромоните, 2

Михаил Чилингиров   |   08 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Хормони: Как работят феромоните, 2

Източник: iStockphoto

Екзохормоните, както бе споменато в първа част на поредицата, способни да влияят върху поведението на околните се наричат феромони. Най-популярните съединения, за които често се твърди, че са феромони са андростенол, андростенон и андростадиенон.
 
Андростенолът е невростероид – съединение, което рязко променя възбудимостта на невроните. Характеризира се с осезаема мускусна миризма и е eдин от компонентитe на човешката миризма. Произвежда се основно в тестисите и в по-малки количества от яйчниците и кората на надбъбречната жлеза. Андростенолът е наличен в слюнката и потта и има способност да преминава кръвно-мозъчната бариера, където може да влияе пряко на централната нервна система. Той е най-добре изучения човешки феромон до сега.
 
Изследване на Р. Камински, публикувано в брой 317 на Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics от 2006 г., съобщава за добре изразени феромонни качества на андростенола с ясна способност за моделиране на поведенческите и социални реакции при хората. Най-силни били тези свойства при интимните контакти, когато чрез целуване, със слюнката се предава андростенол. В допълнение учените предполагат, че именно този феромон се използва при синхронизирането на менструалните цикли на жени, които прекарват дълго време заедно, но са необходими още доказателства за потвърждение.
 
 
Друг добре известен на науката феромон е андростенонът. Макар да е широко разпространен сред бозайниците, включително и хората, той не осъществява известна комуникационна функция в човешкия организъм. При останалите позайници съществува специфичен обонятелен орган – Якобсонов или вомероназален орган, който изпраща мощни сигнали към мозъка при засичане на андростенон и други телесни миризми. При хората, обаче, този орган е недоразвит и не е известно дали функционира.
 
Друг по-известен феромон отделян от човешкото тяло се нарича андростадиенон. Няколко съвременни изследвания, от 2014 и 2016 г. сочат, че отделян с потта на мъжа, андростадиенона може значително да влияе на настроението на хетеросексуални жени и хомосексуални мъже, като привлича вниманието им, но без да променя поведението им значително. Друго изследване, проведено във финладския University of Turku демонстрира как андростадиенонът може да промотира кооперация и разбирателство с други мъже в социални интеракции.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter