ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сгъвач на пръстите - мускул за фина моторика

   
   
Сгъвач на пръстите - мускул за фина моторика

Източник: iStockphoto

Един от важните мускули – спадащи към групата на Междинните флексори (сгъвачи) на предмишницата е т. нар. Flexor digitorum superficialis.
 
Името на този мускул подсказва и неговите функции. Flexor описва действието му на сгъвач на предмишницата и китката, digitorum корелира с функцията му да сгъва пръстите, а superficialis описва местоположението му – върху всички останали мускули, които движат пръстите.
 
Този мускул води началото си от лакътната става и по-точно от долния край на хумеруса (раменната кост) и горния край на улната (лакътната кост), както и от скосената повърхност на радиуса (лъчевата кост). След това, той се спуска надолу по дължината на предмишницата, преминава, като в тунел, под друг малък мускул разположен над китковите кости (Flexor retinaculum) и завършва под формата на четири сухожилия по дължината на пръстите.
 
 
През този китков „тунел“, през който описаните сухожилия преминават, преминава и нерв, който инервира пръстите. Компресията (свиването) на този тунел, води до усещането за слабост в мускулите на китката и липсата на усещания в пръстите.
 
От своя страна, сухожилията на Flexor digitorum superficialis, които преминават по дължината на пръстите, завършват на средната фаланга на показалеца, средния пръст, безименния и кутрето. Интересното е, че в своя край, тези сухожилия се раздвояват и позволяват сухожилието на друг мускул (Flexor digitorum profundus) да премине между двата им края. Като сгъвач на пръстите, Flexor digitorum superficialis извършва движенията в малките стави между костите на дланта и първите фаланги на пръстите, както и между първите и вторите фаланги на пръстите.
 
Това ни помага да извършваме движенията от фината моторика, които ни помагат да се издигнем над животинското царство и да се приемем като членове на по-висшия вид - Човека.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter