Сгъвач на пръстите - мускул за фина моторика

Сгъвач на пръстите - мускул за фина моторика

Източник: iStockphoto

Един от важните мускули – спадащи към групата на Междинните флексори (сгъвачи) на предмишницата е т. нар. Flexor digitorum superficialis.
 
Името на този мускул подсказва и неговите функции. Flexor описва действието му на сгъвач на предмишницата и китката, digitorum корелира с функцията му да сгъва пръстите, а superficialis описва местоположението му – върху всички останали мускули, които движат пръстите.
 
Този мускул води началото си от лакътната става и по-точно от долния край на хумеруса (раменната кост) и горния край на улната (лакътната кост), както и от скосената повърхност на радиуса (лъчевата кост). След това, той се спуска надолу по дължината на предмишницата, преминава, като в тунел, под друг малък мускул разположен над китковите кости (Flexor retinaculum) и завършва под формата на четири сухожилия по дължината на пръстите.
 
 
През този китков „тунел“, през който описаните сухожилия преминават, преминава и нерв, който инервира пръстите. Компресията (свиването) на този тунел, води до усещането за слабост в мускулите на китката и липсата на усещания в пръстите.
 
От своя страна, сухожилията на Flexor digitorum superficialis, които преминават по дължината на пръстите, завършват на средната фаланга на показалеца, средния пръст, безименния и кутрето. Интересното е, че в своя край, тези сухожилия се раздвояват и позволяват сухожилието на друг мускул (Flexor digitorum profundus) да премине между двата им края. Като сгъвач на пръстите, Flexor digitorum superficialis извършва движенията в малките стави между костите на дланта и първите фаланги на пръстите, както и между първите и вторите фаланги на пръстите.
 
Това ни помага да извършваме движенията от фината моторика, които ни помагат да се издигнем над животинското царство и да се приемем като членове на по-висшия вид - Човека.

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърцето излиза от ритъм по много причини - какво точно става?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising