ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво ни казва тялото? Симптоми, които често се пренебрегват

Puls.bg   |   16 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво ни казва тялото? Симптоми, които често се пренебрегват

Източник: iStockphoto

Леки промени в цвета, консистенцията или мириса на някои тъкани в човешкото тяло често остават пренебрегвани. Те могат да са продукт на незначителни реакции към храни, лекарства или други фактори и да отшумяват бързо, но могат и да са симптоми за по-сериозни проблеми.
 
Добър пример е цветът на езика – човек рядко вижда собствения си език, но при миенето на зъби, например, може да се обърне внимание в огледалото. Ако цветът е различен от нормалния, розов тон и не са приемани храни или напитки с оцветители – това може да е сигнал за тревога. Това важи с особена сила, ако езикът е наситено червен – почти сигурен признак за недостиг на витамин В12
 
Езикът може да сигнализира и за отслабена имунна система. Ако по него са налични бели или белезникави полипи, с гъста консистенция, налична е орална кандидоза. Причинителят е най-често бактерията Candida albicans, която е част от нормалната микрофлора в устната кухина на всеки втори човек. При отслабена имунна система или приема на някои медикаменти обаче, тази бактерия напада тъканите на устната кухина, започвайки да формира малки колонии по езика и небцето. Колкото по-рано се открие оралната кандидоза, толкова по-бързо може да бъде излекувана. Своевременно с това може и да се установи какви са нарушенията в имунитета, довели до инфекцията.
 
Внезапно се забелязва, че липсва окосмението по пръстите на краката? Това може да е симптом на влошаване на оросяването на крайниците, което сигнализира за проблеми с кръвоносната система.
 
Дехидратацията се счита за проблем през горещите сезони, но е също толкова опасна и през зимата. Не всеки следи за оптималния прием на течности през деня, но това лесно може да провери -  напуканите устни са видим сигнал за недостиг, друг е еластичността на кожата. Ако след ощипване или леко опъване на кожата, тя не се връща моментално в първоначалното си състояние, значи и липсва достатъчно вода. 
 
За тези и още любопитни факти, изгледайте приложенето видео:
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising