ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Третична структура на ДНК – самонавиването продължава

Марина Григорова   |   13 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Третична структура на ДНК – самонавиването продължава

Източник: iStockphoto

За разлика от хистоновите белтъци - Н2А, Н2В, Н3 и Н4, които участват в образуването на белтъчната сърцевина на нуклеозомата, хистоновият белтък Н1 остава изолиран от това „сдружение“. Този особняк сред хистоните е не само по-голям от останалите, но и проявява по-голяма вариабилност сред съществуващите видове организми. Заслужил си названието „свързващ ДНК“ или „linker“, той заема мястото между нуклеозомите и стабилизира веригата на ДНК при влизането ѝ и излизането ѝ от нуклеозомата. Това разстояние между нуклеозомите, в което Н1 взема участие, е с дължина между 20 и 80 базови двойки, зависи от активността на гените в този сегмент от ДНК и допълнително намотава веригата на ДНК и компресира структурата. Това допълнително навиване на ДНК около нуклеозомите се нарича Третична структура на ДНК и тя намалява размера на молекулата от 5 до 7 пъти.
 
 

Какво се случва след това? 

Първоначално, нуклеозомите са пакетирани в 10-нм хроматинови фибри, които намаляват размера още 5 пъти. След това, тези фибри се навиват в ляво-завит Соленоид с диаметър 30нм. Соленоидът има 6 нуклеозоми на всяка навивка, като те са ориентирани така, че хистонът Н1 се намира в центъра на соленоида. Намаляването на размера в този случай е още 30 пъти. Соленоидът, на завиване, е навит в супернамотана спирала с диаметър от 200 нм. Най-накрая, спиралата образува примки от 35-100 килобази прикачени към протеиново скеле, формираща хроматид, който е около 700 нм в диаметър. Тази структура, която се постига само в метафазните хромозоми, завършва пакетирането на ДНК. Един от основните протеини формиращи ядрения скелет е т.нар. Топоизомераза II, като все още не е установено дали неговата роля е ензимна или структурална. Както казахме, след всички навивания, ДНК става около 8000 пъти по-компактна в сравненеие с първоначалната спирална „В“ форма на ДНК.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising