ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мускулни крампи - каква е причината за появата им?

Puls.bg   |   28 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Мускулни крампи - каква е причината за появата им?

Източник: iStockphoto

На колко от вас се е случвало някой муслул в тялото да „играе“? Е, тези неприятни усещания се наричат крампи. Те представляват контракции, които насилствено провокират всички малки нервни окончания в мускула да създават усещането за болка и трептене. Каква обаче е причината за появата на крампите?
 
Учените обясняват, че крампите всъщност са провокирани от появата на мускулни спазми, които представляват неволни контракции на един или повече мускули. 
 
Съществуват много теории за това какво провокира появата на тези спазми. Преди години се е смятало, че процесът се дължи на електролитна загуба и дехидратация.
 
През 2010 г. обаче проучване предполага, че хората, които тренират повече и посредством това освобождават повече вода и електролити като натрий, калий, магнезий и хлорид, са по-предразположени към крампи. Според изследователите така тялото ни започва да се изчерпва, като това влияе на нервните импулси в мозъка, които се объркват и причиняват спазмите. 
 
Въпреки това, основната теория е, че една от причините за появата на крампи може да е свръхвъзбудимост на мускула. Когато тренираме много интензивно или поддържаме определен мускул в една и съща позиция за дълъг период от време, той се уморява много.
 
 
Тогава мускулът не може да функционира по обичайния за него начин и вместо да се свива и отпуска нормално, работата му се обърква.
 
Проучване от 2009 г. твърди, че в този процес се наблюдава наличието на сигнали, разменяни между мускула и централната нервна система в гръбначния стълб, които всъщност са отговорни за спазмите. 
 
Специалистите са категорични, че трябва да се стремим да елиминираме крампите, а това важи с особена сила за активните спортисти. Един от методите да се предпазим дори малко е приемът на достатъчно течности всеки ден. 
 
Повече за това каква е причината за появата на крампи и какво представляват те всъщност, вижте във видеото:
 
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter