ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кортикостероидите - какво трябва да знаем за тях?

Puls.bg   |   16 август 2009   |   Коментари 10
   
   
Кортикостероидите - какво трябва да знаем за тях?

Кортикостероидите са медикаменти, синтетични аналози на вид хормони, произвеждани от надбъбречната кора – глюкокортикоидите. Те намират приложение в различни области на медицината благодарение на тяхното противовъзпалително, антиалергично и имуносупресивно действие. Наред с това обаче, употребата им е свързана и с редица усложнения, които в никакъв случаи не бива да се игнорират. В опит за преодоляването им са създадени не малко препарати с различен полуживот, начин на приложение, разработени са и няколко схеми за използването им.

Стеродните хормони се произвеждат от холестерол в надбъбрека, благодарение на специален набор от ензими. Глюкокортикоидите имат ключова роля по отношение на метаболизма на въглехидратите, белътците и мазнините, имунната система и реакцията при стресови ситуации, водно-електролитния баланс и др. За последния са отговорни и минералкортикоидите – стероиди, произвеждани в друга зона на кората на надбъбречната жлеза.

Процесът на синтез и освобождаване на глюкокортикостероидите е зависим от хормон на хипофизата – адренокортикотропен хормон, и такъв, отделян на ниво хипоталамус – кортикотропин-релийзинг хормон. Тази ос между хипоталамуса, хипофизата и надбъбрека работи под фин контрол и смущенията в нея се наблюдават при сериозни ендокринни заболявания. Екзогенното приложение на кортикостроиди може да окаже супресивен ефект върху нея, да потисне ендогенните стероидини хормони, познаването на което е от важно значение при прекратяване на терапията.

Основният глюкокортикоид е кортизола. Синтетичните кортикостероиди се различават от него по наличието на допълнителни връзки и химични групи. Освен това препаратите се различават и по своят полуживот, и по-точно по продължителността на биологичното им действие, а не чисто физически по присъствието им в плазмата. В този аспект те се делят на краткодействащи (хидрокортизон, кортизон, преднизон, преднизолон, метилпреднизолон), с активност 12-36ч., още по-кратка за хидрокортизона; интермедиерно (триамцинолон) – 36-48ч. и дългодействащи (дексаметазон) - 48-72ч. От друга страна кортикостроидите имат и различна глюкокортикоидна и минералкортикоидна активност. Ако приемем тази на кортизола (хидрокортизона) за единица, то тази на кортизона е най-близка – 0,8. Другите препарати имат по-изразена глюкокортикоидна активност, от порядъка на четирикратно по-висока за преднизона и преднизолона, до 30-кратна за дексаметазона. Те обаче имат пренебрежима до липсваща минералкортикоидна активност.

Най-често кортикостроидите биват прилагани с имуносупресивна или противовъзпалителна цел. Механизмът им на действие е комплексен. Така например те ограничават кръвоснабдяването на засегнатата зона, контролират пролиферацията на клетките, участващи в имунния отговор, както и сигнализацията между тях чрез биологично активни вещества, каквито са интерлевкините, потискат фибробластната активност и синтезата на колагена, овладявайки фибротичните изменения след активната фаза на възпалението. Това ги прави удачно средство на избор при остри възпалителни процеси, остри алергични реакции, както и състояния на шок. Те заемат и ключова роля в терапията на автоимунни заболявания – очни, кожни, системни и др., а също и в посттрансплантационната супресия.

Дълготрайната употреба на кортикостероидите при системно приложение, и то в достатъчно висока доза за постигане на търсения ефект , е свързана с редица нежелани реакции. На първо място ще споменем усложненията от страна на метаболизма – смущава се обмяната на липидите, настъпва преразпределение на мастната тъкан с подчертаното и натрупване в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичната област и редуцирането и по крайниците. Наблюдава се диабетогенен ефект – повишава се кръвната захар, потиска се усвояването и от тъканите, повишават се нуждите от инсулин. Стимулира се разграждането на белтъците, което води и до миопатия с прогресивна мускулна слабост, настъпва и остеопороза поради загубата на колагеносинтезата. За последното допринася и негативния ефект върху калциевата обмяна. Друг ключов момент е задържането на натрий и вода и повишаването на кръвното налягане вследствие изразената в една или друга степен минералкортикоидна активност. Имуносупресивното действие на кортикостероидите предполага и висока чувствителност към инфекциозни агенти – бактерии, вируси, гъбички. Наблюдават се и нервно-психични отклонения, както и усложнения от страна на кожата – зачервяване на лицето, виолетови стрии, пигментационни смущения, усложнения от страна на очите или стомашно-чревния тракт и др.

Във връзка с тези особености приложението на кортикостроидите изисква преценка на състоянието, ползата и рисковете от лечението, вземане предвид противопоказанията за подобна терапия. За свеждане до минимум опасността от възникването на подобни странични реакции в практиката се използват краткодействащи препарати, с еднократно приложение на дозата в рамките на деня или по възможност прием на дозата за 48 часа на всеки два дни – т.нар. алтерниращ режим. Пулс-терапията с кортикостероиди има мощно имуноступресивно действие при минимални странични ефекти. При нея се прилагат високи дози кортикостероид венозно за няколко (най-често три) последователни дни. При някои заболявания е показано локалното приложение на медикаментите. По този начин не само се избягва системното действие, но и се позволява постигането на достатъчно висока доза кортикостероид локално.

Предвид описания по-горе механизъм на контрол на глюкокортикоидната секреция, трябва да се знае, че екзогенното приложение на стероидни хормони потиска отделянето на АКТХ от хипофизата, а това води и до функционален инактивитет на надбъбречната жлеза. Клинично значим такъв може да се счита, че е налице, при приложение на доза, съответстваща на 10-20мг. преднизон дневно за поне три седмици. Това налага постепенно спиране на препаратите за избягването на релативна надбъбречна недостатъчност и предоставяне възможността за възстановяване на оста, което може да изисква месеци до година.

Приложението на глюкокортикоидите може да бъде заместително, с физиологични за организма дози. Такова се налага при надбъбречна недостатъчност, провокирана поради една или друга причина. В тези случаи се цели имитирането на дневната секреция на кортизола, като дозировката е ниска, а две трети от нея се прилагат сутрин, а останалата част – следобед. При стресови реакции от различен характер, включително заболявания, травми, манипулации и др., се налага увеличаване на дозата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (10)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Петър Енчев Бинев     2017-06-07 14:03:52
Изписаха ми Назонекс за възпаление на носната кухина и в интерес на истината помага, но ми се увеличи нивото на пикочната киселина в кръвта. Искам да попитам възможно ли е да се увеличава при прием на кортикостероиди ?? Благодаря предварително !!
Здравко Михайлов     2016-02-08 18:24:04
Имам почти целогодишно запушване на носа и не мога да дишам без да ползвам НАЗОНЕКС и антихистамини-\"Зенаро или Ериус\" С какво мога да заменя кортикостероидите?
венетка     2009-08-25 17:38:23
Благодаря че ви има
светла     2009-08-18 23:06:22
радвам се че мога да науча някой неща който са от полза за мен и моето семейство бъдете здрави
Мина     2009-08-17 18:14:46
Колко е хубаво днес, че има такива издания, а в Интернет можеш да намериш толкова информация, да поговориш с други хора. моят син беше лекуван от алергия преди 25 г. с кортизон и оттогава напълня. Разбира се, никой не ни обясни, че може да има странични ефекти.
10 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter