ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза – когато става дегенерира

Puls.bg   |   20 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Артроза – когато става дегенерира

Източник: Istockphoto

Костите осигуряват подкрепа на тялото и подпомагат движението. Мястото, където две или повече кости се срещат, се нарича „става“. Ставите могат да бъдат неподвижни, слабо подвижни и свободно подвижни. 
 
Синовиалната мембрана обгражда подвижните стави. Вътре в мембраната синовиалната течност смазва и подхранва ставната тъкан, каквато е хрущялът. Ставният хрущял представлява твърдо и хлъзгаво покритие в края на костта, което позволява гладко движение на ставата
 
Ставите осигуряват на тялото гъвкавост, прецизност на движението, поддържат телесното тегло. 
 
Артритът е всяко нарушение, което засяга ставите и може да причини болка и възпаление. Артрозата представлява дегенеративно ставно заболяване и е най-често срещаният вид артрит, обикновено се наблюдава сред по-възрастните хора. 
 
Ставите, които биват засегнати с най-голяма честота, са на ръцете, коленете, бедрата и гръбнака. 
 
Обикновено причината за развитието на остеоартрит е неизвестна, но заболяването може да се дължи на комбинация от следните рискови фактори: фамилна обремененост, наднормено тегло, травми, засягащи костите, повтарящо се напрежение, например от физическа активност, както и проблеми, свързани с неправилна структура на костите на ставата. 
 
С течение на времето и под влиянието на тези фактори може да се стигне до износване на ставния хрущял. Излагането на костите причинява триенето им. Това, в комбинация с костните издатини – шипове, водят до подуване, болка и ограничено движение на ставата. 
 
Няма лечение на артрозата, но комбинация от различни видове лечение може да контролира симптомите. Необходими са промени в начина на живот, като осигуряване на почивка на засегнатата става и намаляване на теглото, ако е необходимо. 
 
Повече за артрозата можем да научим от видеото...
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter