ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как грипът ни заразява?

Puls.bg   |   11 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Как грипът ни заразява?

Източник: Istockphoto

Грипът представлява заразна вирусна инфекция, която атакува носа, гърлото и белия дроб. Оплакванията, до които може да доведе, са висока температура, втрисане, течащ нос, болка в гърлото, кашлица, болки в мускулите и умора. 
 
Грипният вирус е изключително малък и е видим само под микроскоп. Вътре в него се намира генетичният материал, който съдържа информацията, необходима за създаване на повече копия от същия вирус
 
Твърдата протеиновата обвивка осигурява защита за генетичния материал, когато вирусът попада върху хората и животните, които инфектира. Най-външният му слой позволява да инфектира клетки, като се слива с външната мембрана на клетката. 
 
От защитната обвивка на вируса изпъкват шипове от протеинови молекули. Грипният вирус използва H-шиповете като ключ, за да проникне в клетката. N-шиповете позволяват на копия от вируса да се откъснат от вече инфектираните клетки, за да заразят други. Има 17 познати H-шипове и 9 вида N-шипове, които изследователите използват, за да дадат наименование на различните грипни вируси. 
 
Можем да се инфектираме, когато се докоснем до обект, върху който има вирус, или чрез излагане на телесни течности на хора, които вече са заразени. 
 
Когато някой инфектиран говори, кашля или киха, капки, съдържащти грипния вирус, може да попаднат върху носа или устата ни, след което и в белия дроб. 
 
Веднъж попаднал в организма, грипният вирус влиза в контакт с клетки в носа, гърлото или белия дроб. H-шиповете на вируса се вмъкват в молекулата-рецептор, който се намира върху мембраната на здравата клетка. Това позволява на вируса да проникне в клетката. 
 
След това вирусът пътува в торбичка, направена от клетъчната мембрана, към клетъчното ядро. Вирусната обвивка и клетъчната мембрана се сливат, позволявайки на вирусния генетичен материал да попадне в ядрото на все още здравата клетка. 
 
Повече за процеса на заразяване с грипния вирус, може да научите от видеото...
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter