ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За бистър ум и тонус - гинко билоба!

Puls.bg   |   25 август 2009   |   Коментари 2
   
   
За бистър ум и тонус - гинко билоба!

Екстрактът от гинко билоба се използва от древни времена в традиционната китайска медицина за подобряване на тонуса, кръвообращението и паметта, за укрепване на сърдечно-съдовата система, при респираторни заболявания, при оплаквания като шум в ушите, световъртеж, за подобряване на зрението и като елексир за дълголетие.
 

Биологично активното вещество се съдържа в листата на дървото гинко билоба. Понастоящем добавките, съдържащи този екстракт, са най-широко използвани сред европейците.
 

Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвообращението. Доказано е, че той е полезен при нарушения в кръвообращението, подобрява циркулацията. Подходящо средство е при „студени крайници“. Има доказан терапевтичен ефект при тромбофлебит, синдром на Рейно, заболяване на периферните артерии.
 

Приемът на гинко билоба се отразява ползотворно на оросяването на мозъка, което обяснява неговия благотворен ефект за паметта и го прави част от средствата за профилактика на деменция. Препоръчва се при проблеми със запомнянето и концентрацията, при състояния на тревога, стрес и лошо настроение. Веществата му участват в процеса на предаване на нервните импулси, което също води до подобряване на паметта и способността за логическо мислене и добро разположение на духа.
 

Екстрактът стимулира синтеза на невротрансмитерите, които се отделят от нервни клетки като дофамин, адреналин, норадреналин и ацетилхолин. Това оказва положително въздействие върху ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система.
 

Билката намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, подобрява еластичността им и нормализира кръвното налягане.
 

Гинко билоба е подходящ при хронични инфекции, тъй като инхибира тенденцията на тромбоцитите да се слепват. По този начин още веднъж се бори срещу повишеното кръвосъсирване.
 

Биологически активен е при регулация на метаболитните клетки, като повишава нивото на глюкозата и участва в поддържането на необходимия енергиен баланс на клетките.
 

Гинко Билоба притежава свойството да ограничава възпалителните процеси. Препоръчва се при астма и алергия.
 

Има силен антиоксидантен ефект.
 

Плодът на гинко билоба при докосване има свойството да дразни кожата, въпреки това хранителната добавка е безопасна. Все пак не се препоръчва да се приема по време на бременност.
 

Тъй като действа като антикоагулант, не бива да се взима едновременно с лекарства с противокръвосъсирващ ефект – аспирин, хепарин и хепаринови производни. Комбинацията гинко билоба и витамин Е също трябва да бъде добре премерена. Не се препоръчва взимането му при терапия с нестероидни противовъзпалителни медикаменти.
 

Клинични изследвания доказват, че добавките на базата на екстракт от гинко билоба, съдържащи 24 % гинкофлавонгликозиди и 6% терпенови лактони, носят най-добър ефект за организма след прием на 120 мг дневно в продължение на минимум 8-12 седмици.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Titi     2012-05-28 14:33:20
Бъдете изключително внимателни с приема на гинко.Все повече доказателства за опастноста да предизвика инсулт излизат.Лично мой съсед,който всекидневно пиеше чай приготвен от листата на дървото в двора му.почина от инсулт.Може и да помага ,но в ограничени дози.
СТАНКО     2011-03-18 13:21:27
Ако разполагам със изсушени листа от гинко билоба, как мога да си направя лечебен ча? Какво е количеството на листата за един чай и колко вода се налива? Вари ли се или се запарва? По колко чай може да се пие дневно?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising