ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Надбъбречни хормони – кортизол, алдостерон и адреналин

   
   
Надбъбречни хормони – кортизол, алдостерон и адреналин

Източник: iStockphoto

Хормоните, произвеждани от кортекса на надбъбречните жлези (адренални жлези) са три основни групи – глюкокортикоиди (контролирани от хипоталамуса и хипофизата), минералкортикоиди (от бъбреците) и малко количество полови хормони.
 
Основни глюкокортикоидни хормони са кортизол (хидрокортизон) и кортикостерон.Те контролират глюкозната продукция в черния дроб и протеиновото (белтъчното) разграждане в мускулите. 
 
Тези хормони регулират кръвното налягане и сърдечносъдовите функции, както и намаляват имунния отговор на организма. Това им свойство ги прави изключително полезни при трансплантация на органи за намаляването на възможността от отхвърляне на присадения орган.
 
Минералкортикоидите и в частност алдостерона, поддържат баланса на солите и водата в организма, като спомага за контрола на кръвното налягане.
 
Без алдостерон, бъбреците губят голямо количество натрий, а след това и вода и може да се стигне до тежко обезводняване, както е възможен и обратният вариант, който се свързва със задържане на прекомерно количество вода.
 
 
Третата група хормони на кортекса на надбъбречните жлези – андрогените (DHEA, тестостерон) и естрогените (естроген, прогестерон) са полови хормони.
 
Техните количества, обаче,са трудно забележими на фона на по-голямотоколичество полови хормони отделяно от тестисите и яйчниците.
 
Хормоните отделяни от медулата на надбъбречните жлези са познати като хормони за „борба и бягство“ и се отделят в моментите на  физически и емоционален стрес.
 
Скок с парашут, земетресение, нападение на диво животно – адреналинът (епинефрин) и норадреналинът (норепинефнин) помагат за справянето с критични ситуации.
 
Те учестяват сърдечната дейност и изтласкват кръв към мускулите и мозъка, като същевременно спомагат за превръщането на глюкогена в черния дроб в глюкоза, като повишават издържливостта на организма.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter