ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кожните бактерии остават стабилни с течение на времето

Puls.bg   |   10 май 2016   |   Коментари 0
   
   
Кожните бактерии остават стабилни с течение на времето

Източник: Istockphoto

Всеки от нас има набор от различни бактерии, които живеят върху кожата му, като голяма част от състава им не се променя с времето, твърдят американски изследователи. 
 
По време на проучването, което те провеждат, се установява, че областите по тялото, където кожата е мазна, имат най-стабилен микро-биологичен отпечатък. Сухите участъци, които са изложени в голяма степен на външната околна среда, са относително стабилни. 
 
Стъпалата са сред областите, които в най-голяма степен променят микробния си облик, а причините за това най-вероятно са свързани с фактори като лична хигиена, поясняват специалистите. 
 
Кожата ни е дом на широк спектър от бактерии, гъбички и вируси. По-голямата част от тях са безопасни, но някои се свързват с развитие на кожни нарушения като акне, псориазис и екзема. 
 
Все още не е ясно как кожните микроорганизми варират в отделните области по кожата с течение на времето и как тези промени засягат здравословното състояние. 
 
За целта на проучването изследователите взимат кожни проби от 12 души, които са в добро здравословно състояние. Пробите са взети по три пъти за период от един месец до две години и обхващат 17 области по тялото. 
 
Хейди Конг от Националния онкологичен институт и Джули Сегре от Института за националния институт за изследване на човешкия геном в САЩ установяват, че здравите хора съхраняват свой собствен микробен отпечатък. Те допълват, че той не се променя, въпреки излагането на дрехи, препарати или други хора от околния свят.
 
От данните на проучването става ясно още, че стабилността на кожните микроорганизми варира сред отделните участници и мокробните щамове, като някои показват повече промени от други. 
 
Резултатите от проучването са поместени на страниците на сп. Cell

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter