ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Знаем ли достатъчно за бенките?

Puls.bg   |   11 май 2009   |   Коментари 0
   
   
Знаем ли достатъчно за бенките?

Всички ние познаваме тези малки, тъмни петънца по кожата. Но какво всъщност представляват бенките? Това са надигнати или на нивото на кожата образувания с променена пигментация. Те могат да се срещнат във всички части на тялото. Повечето бенки са кафеникави. Те могат да бъдат и с цвета на кожата, черни или дори сини. Цветът им се дължи на количеството  пигмент (меланин) който се намира в клетките и определя цвета на кожата.

 


Дерматолозите разделят бенките на два вида.  В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити.
Вродените бенки се появяват още при раждането,  или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания  могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем.  В случай че претърпят трансформация, те се наричат  конгенитални меланоцитни невуси.
Придобитите бенки  са  по-често срещани. Те се  появяват  през ранното детство, и  броят им се увеличава  през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.


Един от най-честите въпроси, които си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си е дали те са опасни. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом. Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките  в меланом   е свързано със слънчеви изгаряния.

 

Повечето от бенките са доброкачествени и  обикновено не се нуждаят от лечение или примахване. Премахването им се налага най-често от естетически съображения. Отстраняват се и в случаите, когато са разположени на места, подложени на механично дразнене– стъпала, длани, пръсти, гънки и др.

 
Най- предпочитаният метод за премахването им е така наречената хирургична ексцизия - изрязване в здрава кожа, което не крие никакви рискове за пациента.

Съществуват и други  методи на премахване на неприятните кожни образувания: замразяване с течен азот (криотерапия); химическо разрушаване или премахване с лазер. Тези методи обаче крият риск от нецялостно премахване на бенката и появата на рецидив, затова оперативното лечение се счита за най-резултатно.


Макар и малка част от бенките имат склонност да се видоизменят- малигнизация. Те се  наричат диспластични и  се характеризират с неравномерна пигментация, неправилни граници, кървене при травма и др. При тях  оперативното отстраняване е задължително.


Не всяка бенка е опасна  за здравето ни. Дерматолозите съветват да се потърси консултация със специалист, ако се промени някоя  характеристиките на бенките. Основните белези на израждане на бенка в меланом са:


1. Промяна в пигментацията
Промяната обикновено е свързана със засилена пигментация, но не е изключено и избледняването на тъмна бенка. Също така е възможна поява на различно пигментирани участъци в рамките на един невус.


2. Увеличаване на размерите

Злокачествените образувания могат бързо да увеличат своите размери. Ако това става в  хоризонтална посока,  промяната е ясно видима на повърхноста на кожата. В случай, че туморът расте в дълбочина, промяна в размерите е едва забележима.


3. Зачервяване на кожата по периферията на бенката

Зачервяването е израз на възпалителна реакция от страна на организма , който се опитва да се бори срещу бързо нарастващите  туморни клетки.


4. Поява на пигментни петна извън очертанията на невуса

Туморът е нараснал първо в дълбочина и след това се е разширил, като отделни части от неговата периферия са почнали да се издигат към повърхността на кожата.


5. Поява на усещания
Бенките не трябва да су усещат при докосване, когато са безопасни. Поява на усещания като сърбеж, болка, дразнене трябва да се тълкуват като белег на израждане на бенката в тумурно образувание.При наличие на който и да е от тези симптоми е необходимо да се консултрате със  специалист- дерматологи ако се наложи да се отстрани бенката.


Лекарите успокояват , че хирургичното лечение на диспластичните образувания не крие рискове за пациента и е единственият сигурен превантивен метод за предпазване от малигнен меланом.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter