ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алкохол и лекарства - комбинация с неочаквани последици

Puls.bg   |   02 февруари 2009   |   Коментари 0
   
   
Алкохол и лекарства - комбинация с неочаквани последици

Комбинацията между приеманите медикаменти и алкохолното питие има наистина непредвидими последици. Възможни са най-общо две ситуации, които съвсем не са игра на думи, но могат да се превърнат в опасна “игра” със здравето: алкохолът променя действието на лекарството или лекарството променя действието на алкохола.

 

Алкохолът променя действието на лекарството

 

Възможно е алкохолът да засили или да намали действието на приемания медикамент. Също така не е изключено да придаде на лекарството свойства, които не са характерни за него. Комбинацията на спиртните напитки с хапчета има непредвидими последици и зависи както от индивидуалните особености и химичен състав на лекарството, така и от съдържанието на съответната алкохолна напитка.

 

Съчетаването на много от сънотворните с алкохол води до по-бързото опиянение, но след няколко часа могат да се проявят съвсем различни последици от комбинацията.

 

Едновременната употреба на сънотворни и алкохол способства за по-бързото проникване на барбитуратите в клетките на главния мозък, а това може за доведе до проблеми с дишането и дори до летален край.

 

Алкохолът е своеобразен депресант, т.е. той е антагонист на антидепресантите. Консумацията на спиртни напитки може до намали и дори напълно да спре действието на антидепресантите. Приемането на алкохол стимулира произвеждането на адреналин, а заедно с антидепресантите той способства за по-забързаното биене на сърцето, за повишаване на артериалното налягане и за образуването на спазми в малките кръвоносни съдове.

 

Някои видове бира и вино съдържат тирамин, който е сходен по своя строеж и действие с адреналина и способства за бързото повишаване на кръвното.

 

Същият ефект се получава при поставянето в носа на някои капки срещу хрема (за свиване на съдовете) и употребата на концентрати като водка или ракия. Етанолът повишава и чувствителността на сърцето към въздействието на адреналина. Дори най-минималната доза вещество, подобно на адреналина (а за отпушването на носа не се използват други), може да се отрази негативно на здравето.

 

Алкохолът способства и за силното активиране на чернодробните ферменти от групата на цитохромите. Те отговарят за детоксикацията и ускоряват усвояването на много лекарствени препарати, например на оралните контрацептиви. Приетата в такива условия таблетка може да бъде разградена толкова бързо, че просто да не подейства.

 

Много внимателно трябва да се подхожда и към употребата на противовъзпалителните лекарства и най-вече на т.нар. нестероидни противовъзпалителни. Например част от тези, които се използват за лечение на ревматичен артрит, съчетани с алкохол, имат хепатотоксичен ефект и може да увредят черния дроб.

 

Други противовъзпалителни средства, като аспирина и парацетамола, съчетани с алкохол, повишават риска от появата на стомашни язви.

 

Лекарствата променят действието на алкохола

 

Етиловият спирт се разлага в организма под въздействието на ферментите. Той първо се превръща в оцетен алдехид, а след това в оцетна киселина.

 

Оцетният алдехид е токсичен за клетките на тялото ни продукт. Именно на него се дължат неприятните симптоми на махмурлука – главоболие, гадене, умора, мускулни болки и т.н.

 

Важно е да се знае, че при приемането на някои лекарства се блокира превръщането на оцетния алдехид в киселина и постепенно се стига до отравяне с оцетен алдехид.

 

Аналогично действие имат дисулфирите, както и някои антибактериални препарати, цефалоспориновите антибиотици, гризеофулвинът, сулфаниламидите (включително и бисептолът), нитрофураните, кетоконазолът.

 

Друг пример, когато лекарството променя влиянието на алкохола в организма, е комбинацията с кофеин. Специалистите предупреждават, че съчетаването на някои по-ниско алкохолни питиета с кафе или друга напитка, съдържаща кофеин, се равнява на употребата на силен концентрат. Това се дължи на особеностите на взаимодействието на кофеина и етанола. Кофеинът е психостимулатор и може да даде временен ефект на “отрезвяване”. Но след известно време опиянението се възвръща, и то по-силно изразено. Това е, защото кофеинът засилва и ускорява проникването на етиловия спирт в мозъка. 

 

Фармацевтите предупреждават, че в 90% от случаите лекарствата трябва да се приемат единствено с вода със стайна температура. В останалите случаи е по-добре да се използва мляко или минерална вода, но в никакъв случай напитки, съдържащи алкохол. Желателно е да се избягва и консумацията на кофеинови и стимулиращи напитки. Малко известен е и фактът, че натуралните сокове също могат да променят действието на медикаментите.

 

Преди прием винаги четете инструкцията за употреба на лекарствата. Там ще намерите достатъчно информация за взаимодействията им с алкохола и другите медикаменти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising