ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алкохол и лекарства - комбинация с неочаквани последици

Puls.bg   |   02 февруари 2009   |   Коментари 0
   
   
Алкохол и лекарства - комбинация с неочаквани последици

Комбинацията между приеманите медикаменти и алкохолното питие има наистина непредвидими последици. Възможни са най-общо две ситуации, които съвсем не са игра на думи, но могат да се превърнат в опасна “игра” със здравето: алкохолът променя действието на лекарството или лекарството променя действието на алкохола.

 

Алкохолът променя действието на лекарството

 

Възможно е алкохолът да засили или да намали действието на приемания медикамент. Също така не е изключено да придаде на лекарството свойства, които не са характерни за него. Комбинацията на спиртните напитки с хапчета има непредвидими последици и зависи както от индивидуалните особености и химичен състав на лекарството, така и от съдържанието на съответната алкохолна напитка.

 

Съчетаването на много от сънотворните с алкохол води до по-бързото опиянение, но след няколко часа могат да се проявят съвсем различни последици от комбинацията.

 

Едновременната употреба на сънотворни и алкохол способства за по-бързото проникване на барбитуратите в клетките на главния мозък, а това може за доведе до проблеми с дишането и дори до летален край.

 

Алкохолът е своеобразен депресант, т.е. той е антагонист на антидепресантите. Консумацията на спиртни напитки може до намали и дори напълно да спре действието на антидепресантите. Приемането на алкохол стимулира произвеждането на адреналин, а заедно с антидепресантите той способства за по-забързаното биене на сърцето, за повишаване на артериалното налягане и за образуването на спазми в малките кръвоносни съдове.

 

Някои видове бира и вино съдържат тирамин, който е сходен по своя строеж и действие с адреналина и способства за бързото повишаване на кръвното.

 

Същият ефект се получава при поставянето в носа на някои капки срещу хрема (за свиване на съдовете) и употребата на концентрати като водка или ракия. Етанолът повишава и чувствителността на сърцето към въздействието на адреналина. Дори най-минималната доза вещество, подобно на адреналина (а за отпушването на носа не се използват други), може да се отрази негативно на здравето.

 

Алкохолът способства и за силното активиране на чернодробните ферменти от групата на цитохромите. Те отговарят за детоксикацията и ускоряват усвояването на много лекарствени препарати, например на оралните контрацептиви. Приетата в такива условия таблетка може да бъде разградена толкова бързо, че просто да не подейства.

 

Много внимателно трябва да се подхожда и към употребата на противовъзпалителните лекарства и най-вече на т.нар. нестероидни противовъзпалителни. Например част от тези, които се използват за лечение на ревматичен артрит, съчетани с алкохол, имат хепатотоксичен ефект и може да увредят черния дроб.

 

Други противовъзпалителни средства, като аспирина и парацетамола, съчетани с алкохол, повишават риска от появата на стомашни язви.

 

Лекарствата променят действието на алкохола

 

Етиловият спирт се разлага в организма под въздействието на ферментите. Той първо се превръща в оцетен алдехид, а след това в оцетна киселина.

 

Оцетният алдехид е токсичен за клетките на тялото ни продукт. Именно на него се дължат неприятните симптоми на махмурлука – главоболие, гадене, умора, мускулни болки и т.н.

 

Важно е да се знае, че при приемането на някои лекарства се блокира превръщането на оцетния алдехид в киселина и постепенно се стига до отравяне с оцетен алдехид.

 

Аналогично действие имат дисулфирите, както и някои антибактериални препарати, цефалоспориновите антибиотици, гризеофулвинът, сулфаниламидите (включително и бисептолът), нитрофураните, кетоконазолът.

 

Друг пример, когато лекарството променя влиянието на алкохола в организма, е комбинацията с кофеин. Специалистите предупреждават, че съчетаването на някои по-ниско алкохолни питиета с кафе или друга напитка, съдържаща кофеин, се равнява на употребата на силен концентрат. Това се дължи на особеностите на взаимодействието на кофеина и етанола. Кофеинът е психостимулатор и може да даде временен ефект на “отрезвяване”. Но след известно време опиянението се възвръща, и то по-силно изразено. Това е, защото кофеинът засилва и ускорява проникването на етиловия спирт в мозъка. 

 

Фармацевтите предупреждават, че в 90% от случаите лекарствата трябва да се приемат единствено с вода със стайна температура. В останалите случаи е по-добре да се използва мляко или минерална вода, но в никакъв случай напитки, съдържащи алкохол. Желателно е да се избягва и консумацията на кофеинови и стимулиращи напитки. Малко известен е и фактът, че натуралните сокове също могат да променят действието на медикаментите.

 

Преди прием винаги четете инструкцията за употреба на лекарствата. Там ще намерите достатъчно информация за взаимодействията им с алкохола и другите медикаменти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter