ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Целиакия - по-честа отколкото си мислим

Puls.bg   |   23 ноември 2008   |   Коментари 1
   
   
Целиакия - по-честа отколкото си мислим

Целиакията е заболяване на тънкото черво. Известно е още под името глутенова ентеропатия или нетропическо спру. До не отдавна се мислеше, че честотата му е сравнително ниска. Оказва се обаче, че това съвсем не е така. За заболяването все повече се мисли, а и във връзка с по-добрата диагностика, все по-често тази диагноза бива поставяна.

Основната функция на тънкото черво е абсорбцията на хранителни вещества, витамини, минерали. За тази цел то е с изключително голяма площ събрана в малко пространство в коремната кухина – от една страна за това допринася дължината му, от друга - гънките на лигавицата, но най-голяма е ролята на въсите на тази лигавица. При целиакията патологичната находка е съсредоточена именно в тях.

Каква е причината?

Достатъчно данни са събрани, че в основата на заболяването стои имунологичен феномен, свързан с един протеин – глутена. Още по-точно с глиадина, до който се разгражда глутена при обработка в чревния тракт. Глиадинът се съдържа в пшеницата, а в ръжта, ечемика – глиадин-подобни протеини. Консумацията на хранителни продукти, съдържащи тези елементи активират болестта. По-рядко ефектът се наблюдава и при консумация на продукти от овес, който също съдържа глиадин-подобни белтъци.

Смята се, че имунната реакция е насочена към дълговерижния протеин, асоцииран с ензима тъканна трансглутаминаза в клетките на чревния епител. Тази реакция води до унищожаването на последните.

Търси се генетична и наследствена компонента в етиологията на глутеновата ентеропатия. В действителност при изследвания у роднини на пациенти не рядко се намират изменения. Генетиците асоциират с болестта някои белези в системата за тъканна съвместимост (HLA).

В резултат на възпалителни изменения в чревната лигавица, вилозната и повърхност изчезва, а това от една страна намалява абсорбционната площ, от друга храносмилането се опорочава във връзка със загубата на функцията на ензими, разположени в стената на епителните клетки. Колкото по-голяма е дължината на засегнатия участък, толкова по-изявена е и клиничната картина.

Какви са симптомите?

Клиничната изява на болестта може да започне във всяка една възраст. Симптомите са свързани непосредствено със смутеното усвояване на хранителните вещества, както и с извънчревните прояви на една хроничната малнутриция. Най-засегнато е усвояването на мазнините. В резултат се появяват усилена флатуленция (отделяне на газове), диария, коремни болки. Изхожданията са светли, диарични, със зловонна миризма, тоалетната чиния остава мазна. По отношение на въглехидратите знчително е нарушено усвояването на лактозата, съдържаща се в млякото. Ензимът, който я разгражда се намира на стената на чревните клетки, поради което след унищожаването им, настъпва и лактозна непоносимост – утежняване клиниката при консумация на мляко. Такава е възможно да е налице първично във връзка с генетично заболяване, а съчетаването и с целиакия само задълбочава картината. Оплакванията при влошено усвояване на лактоза възникват при попадането и в дебелото черво, където нормалната флора вече разполага с ензима – следва повишено газообразуване и усилена секреция на вода поради осмотичния ефект на лактозата. Резултатът – болка, диария, метеоризъм и флатуленция.

В дългосрочен аспект основни са белезите на хронична малабсорбция. Лошото усвояване на хранителни вещества на първо място води до загуба на тегло. Липсата на адекватен прием на белтъци води до хипопротеинемия и отоци. Загубата на витамин В12 и желязо се изразява в анемичен синдром. Некачественото усвояване не калций и витамин Д се отразява на костите – остеопороза. Недостигът на витамин К води до склонност към кървене. Периферната невропатия, смутената сетивност, изтръпването, мравучкането, мускулната слабост са резултат от липсата на витамини от група В. За последната допринасят и ниското ниво на калия и магнезия. Малабсорбцията води до безплодие, до спонтанни аборти, смущения в менструацията.

Типичен за възрастта под една-две години е смутеният растеж. Децата са раздразнителни, не се хранят добре, не надават на тегло, забава се развитието им, смутена е и минерализацията на костите, затварянето на фонтанелата. Изявата започва с преминаването към преходна храна и включване в менюто им продукти с глутен.

При малко по-големи деца изявата на заболяването е с описаната картина от страна на чревния тракт. Те също стават раздразнителни, неспокойни, растежът им се забавя, отслабват. Лишаването от глутен-съдържащи храни може да спре клиничната картина за дълги години, тя да се появи отново във връзка със стресов момент.

Картината при възрастните е в рамките на гореописаната. Интересно е, че изяви може и изобщо да няма или да са налице само белези на хронична малнутриция. За латентна целиакия говорим тогава, когато след изявата и в детска възраст, дълго време клинични белези отсъстват. При тях се откриват абнормни антитела, но тънкочревната лигавица не е засегната. Рецидив се появява на средна възраст. При тихата форма са патологични и кръвния тест, и морфологичното изследване на чревната лигавица, но клиниката е бедна на симптоми.

Клиничната картина на целиакията може да бъде изключително разнообразна – от класическата изява, през тихото и латентно протичане, до атипичните и форми. Затова и диагнозата се поставя трудно в някои случаи.

Често при пациенти с глутеновата ентеропатия са налице и други заболявания – инсулин зависим диабет, автоимунен тиреоидит, ревматоиден артрит, системен лупус, рецидивираши язви в устната кухина. Глутенова свръхчувствителност се наблюдава и при едно булозно кожно заболяване – херпетиформен дерматит или болест на Дюринг.

Какви изследвания са необходими?

В серума на болните се откриват няколко вида антитела, някои срещу глиадина, други срещу собствени компоненти – антиендомизиумни и антитрансглутаминазни. Последните са с много висока специфичност и чувствителност. Анти-глиадиновите се използват предимно за контрол. Изследване на серума за антитела може да бъде направено при лица, които страдат от хронична диария със загуба на тегло и наличие на мазнини в изхожданията; лица, често оплакващи се от подуване на корема, газове; роднини на пациенти с глутенова ентеропатия; лица, при които не се установява причината за анемия; деца със смутен растеж; лица с автоимунни заболявания. Другият компонент на диагностичния подход е биопсията на тънкочревната лигавица. Тя се осъществява чрез горна ендоскопия.

В диагностичен план влизат още и други тестове за верификация на малабсорбцията – изследване на фекалии, тестове за абсорбция, общ протеин и албумин в серума, кръвна картина и електролити, протромбиново време за дефицит на витамин К и др.

Какво е лечението на заболяването?

На първо място в лечението е безглутеновата диета за цял живот. Необходимо е избягването на храни от пшеница, ечемик и ръж. Трябва да се знае, че и някои обработени продукти имат глутен – подправки като кетчуп, горчица, сосове, както и кремове, разтворимо кафе, полуфабрикати, колбаси и др. В медикаментите може да има глутен. От алкохола не е позволена бирата. Желателно е избягването на мляко и млечни продукти. Позволена е консумацията на месо, риба, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, както и на всички готови продукти, които носят етикет за липса на глутен в тях. Следващ компонент на терапията е добавянето на витамини и микроелементи за купиране на малабсорбцията.

Отговорът към безглутеновата диета обикновено е драматичен. Промяната настъпва много бързо. Причина за липсата на такава може да е нестриктното и спазване, приемът на глутен от неподозирани източници. Не е изключено придружаващо чревно заболяване или усложнена форма на целиакията. Съществува и резистентна форма на заболяването, при която диетата не води до лечебен ефект. В тези случаи се прибягва до кортикостероиди и имуносупресори. Нелекуваната глутенова ентеропатия води до неколкократно повишен риск от развитие на рак, изхождащ от лимфната тъкан на чревната система, както и от язвено възпаление на тънкото черво.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

katya     2010-07-24 03:39:16
v bg nikade ne piwe na nito edin produkt,koito se proizvejda dali sadarja gluten,zawto i koi triabva da sledi tezi newta?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter