ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чревните паразити при децата - какво трябва да знаем?

Puls.bg   |   24 август 2008   |   Коментари 0
   
   
Чревните паразити при децата - какво трябва да знаем?

В детската възраст глистите, остриците и различните тении се срещат по-често във връзка с все още недостатъчно добре изградените хигиенни навици, както и тесният контакт между децата в детски заведения. Представените по-долу състояния  са по-често срещаната част от заболявания с паразитен характер. Опаразитяването стои в основата на голямо разнообразие от клинични симптоми. Сред най-често наблюдаваните са тези на гастроентероколитите, алергиите, фебрилни състояния, анемии, хеморагинчна предразположеност, неврози и др. Етиологичните причинители са многообразни, както и начините за заразяване.

Една от най-честите паразитози в тази възраст е ентеробиозата. Заразяването с enterobius vermicularis или т.нар. острица става чрез замърсени предмети и ръце, чрез битов прах. От така погълнатите яйца в чревния тракт се излюпва личинка, която много бързо достига полова зрялост (с дължина 10 мм. За женските и 5 мм. за мъжките представители). Още на 25-тия ден след заразяването остриците се насочват към ануса, където в гънките, главно през ноща снася яйцата си. Обикновено това се съпровожда със сърбеж, а при разчесване последните попадат върху ръцете, предметите и могат да попаднат у друг индивид. По същия начин се осъществява и самозаразяването. Така се поддържа и самото заболяване.

Клиничната картина се владее основно от споменатия сърбеж, водещ до смущения в съня. Обикновено се наблюдава повишена раздразнителност през деня, възможни са и симптоми от страна на чревния тракт – коремни болки, диарични изхождания, потискане на апетита. Скърцането със зъби през нощта не е рядко. Макар и рядко могат да се засегнат съседните пикочен тракт и влагалището и външните полови органи при момичета.

Достатъчно за поставянето на диагнозата е откриването на яйца в перианалните гънки чрез проба взета сутрин преди дефекация – чрез прозрачна скоч лента при малки деца и с перианално остъргване сред по-големите. Лечението се провежда по схема, като членовете в семейството и децата от детски заведения при по-висока честота на опаразитяване се подлагат на профилактични курсове. От изключително значение е подобряването на личната и жилищна хигиена, както и тази в детски и обществени заведения. При строго спазване на личната хигиена е възможно и самоизлекуване – при прекъсване цикъла на самозаразяване.

Аскаридозата е друга чревна паразитоза, с която не рядко се сблъскват педиатрите. Причинителят, Ascaris Lumbricoides, или т.нар. човешки глист, принаделжи към групата на кръглите червеи. Възрастните достигат размери от 40 см. за женските и 20 см. за мъжките представители. Заразяването отново става по орално-фекален механизъм, като яйцата стават инвазиоспособни след престой на определени климатични условия във външната среда. В човешкия организъм освободените личинки изършват миграция по кръвен път от червата през черния дроб, след което през белия, а от алвеолите по бронхиален път те достигат до фаринкса и отново след поглъщане попадат в храносмилателния тракт.

По време на описаната миграция се наблюдават симптоми от страна на респираторната система – болки в гърдите, суха кашлица, до наличие на храчки с кървави жилки, задух и повишение на температурата. Не са редки обривите – израз на алергичната реакция на организма. Известно време след това – поне два три месеца, започва изявата на чревната симтпоматика – с подобни на описаните по-горе неспецифични оплаквания. При масивно опаразитяване е възможно да настъпи запушване на чревните пътища или жлъчно-панкреатичния тракт. При това последват усложнения като механична жълтеница, остър панкреатит или остра чревна непроходимост. При силно опразитяване по време на миграцията или при повръщане и попадане на глисти в дихателните пътища може да настъпи дихателна недостатъчност.

Диагнозата се поставя след изолиране на личинки от храчките или яйца във фекалиите, както и при намиране на глисти при спонтанното или медикаментозно предизвикано изхождане.

Trichocephalus tritrichiuris, космоглавът, е причинител на трихоцефалозата, която се среша сравнително рядко на територията на страната, предимно във високопланинските райони. Причинителят достига около 55 и 45 мм съответно за женския и мъжкия пол. Заболяването отново е чревна паразитоза, със заразяване по фекално орален механизъм, с изисквания към външната среда за ‘узряване’ на яйцата. Специфична локализация на паразитът е областта на сляпото черво. Причинител е на сериозни възпаления с различен интензитет. Симптомите на паразитозата включват коликообразни боли, гадене, повръщане, диарични изхождания, понякога с наличие на кръв и слуз. Във връзка с кръвоизливите много по-изразен е анемичният синдром. Не са за подценяване и раздразнителността, разсеяността и дргуи неврастенични реакции. Доказването на яйцата във фекалиите отново поставя диагнозата.

Друга често срещана паразитоза е ехинококозата. Кучешката тения, echinococcus granulosus, за разлика от предните два паразита се отнася към плоските червеи. Размерите и са около 3-4 мм. Човекът в този случай е междинен гостоприемник, а крайните са най-вече кучета, но и вълци, чакали и др. Обикновено заразяването става в детска възраст. Наблюдава се значително висока честота на заболяването в страната, един от факторите за което е големият брой безстопанствени кучета. Последните са източник на яйца, които чрез замърсени ръце, предмети, хранителни продукти попадат в чревния тракт и оттам се насочват по кръвен път към различни органи. Започва формирането на бавно растяща киста. Тя притежава трислойна капсула. Най-външната е резултат от реакцията на организма към ‘чуждия обект’, а най-вътрешната притежава герминативни свойства – от нея се образуват зародишите. Не рядко в организма има повече от една киста във връзка с опаразитяването. От друга страна опитите за отстраняването им, при недостатъчно внимание може да доведе до пробив и попадането на голямо количество зародиши в организма, всеки от които става източник на нова киста. Понякога кистите могат да бъдат и стерилни.  Друго усложнение освен перфорацията е възпалителната реакция.

Дълго време кистата не предизвиква клинична симптоматика. Тя притежава известно алергизиращо и токсично въздействие. Възможни са прояви на главоболие, потиснат апетит, общо неразположение, главоболие, сърбежи, уртикариални обриви, като макар и рядко може да се стигне и до тежки алергични реакции. Обикновено обаче заболяването се открива във връзка със симптоми от притискане на околни органи. Най-честите локализации са белодробната, чернодробната и тази в главния мозък. При белодробната е възможно и спонтанно излекуване – при перфорирането и изхвърлянето на съдържанието по бронхиален път. За диагнозта основно значение имат серологичните изследвания и изобразителните методи . При по-малки кисти е възможно медикаментозно лечение, приложено по схема. Радикалното разрешение при по-големите формации е оперативното им отстраняване, съпроводено от противорецидивен лекарстен курс.

Котешката тения, hymenolepsis nana – 1,5 – 5см, е сравнително по-рядко срещана, но предимно сред децата. За разлика от кучешката целият и жизнен цикъл протича в човешкия организъм. Заразяването става през устата, като след попадането в чревния тракт и развитието на личинките до възрастни индивиди, последните снасят яйца, като едва малка част попадат в изпражненията. Останалите осъществява автоинвазия . Клиничната картина се владее от възпалителните промени в чревния тракт.

 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter