ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Цветан Райчинов: Здравеопазването у нас е лошо и ще става още по-лошо

Puls.bg   |   17 ноември 2009   |   Коментари 7
   
   
Д-р Цветан Райчинов: Здравеопазването у нас е лошо и ще става още по-лошо

Д-р Цветан Райчинов председател на БЛС , по специалност е акушер-гинеколог.


Д-р Райчинов, какво е актуалното състояние на здравеопазването в момента?


Моето мнение със сигурност не е по-различно от това на другите български граждани, независимо дали са от страната на пациенти или от тази на работещите в системата на здравеопазването. Актуалното състояние в момента със сигурност е лошо. Още по-притеснително е, че то ще става още по-лошо.
 


На какво се дължи Вашият песимизъм?


До скоро и аз бях оптимист и вярвах, че нещата в здравеопазването ще се оправят. С това, което се случва напоследък и особено с проектозакона за бюджета на НЗОК за следващата година, при това драстично намаление на средствата за здравеопазване, просто няма как да очакваме да се случи нещо положително в здравеопазването ни.
 


Нито достъпът ще се подобри, даже напротив - ще се влоши, ще се лимитира и ще се ограничи, съответно ще се намали и обемът на оказваната медицинска помощ. Като се има предвид това, няма как да не се влоши и качеството на здравеопазването, тъй като средства за инвестиции, нова апаратура и нови дейности не са предвидени в този бюджет. Така че естествено е да очакваме влошаване на състоянието на здравеопазването в България.
 


Продължава едно утвърдено с годините беззаконие. Държавата продължава да отказва да осигурява тези, за които тя трябва да се грижи – пенсионери, учащи, инвалиди и т.н. В момента тя отказва да внася техните здравни осигуровки и на практика цялото здравеопазване остава на гърба на малко повече от 2 млн. работещи, които да издържат цялото население в областта на здравеопазването.Какви промени са необходими, за да се подобри състоянието на здравеопазването, д-р Райчинов?


Първата и най-наложителна промяна е бюджетът за здравеопазване. По-точно този предвиден за националната здравна каса, да бъде отделен от този на държавата и да бъде гарантиран.
 

Това е нещо задължително, тъй като в момента бюджетът за НЗОК е част от консолидирания бюджет на държавата и с него се правят всякакви финансови акробатики. Само прилагането на закон гарантира, че сумите отпуснати за здравеопазване ще отидат единствено за здравето на хората.
 


Предвиждат ли се и други реформи в здравеопазването? Ще се закрият ли по-малките болници и ще се извърши ли преструктурирането им в центрове за долекуване, хосписи и т.н.?

 

Реформа в здравеопазването трябва да има. Тя е наложителна. Трябва да се знае, обаче, че реформа се прави, тогава, когато има ясна концепция.
 

Преди да се направят каквито и да било изменения в закона за лечебните заведения, трябва да има ясни и категорични критерии, например, за това какво е болница и как трябва да функционира. На този етап не може и не трябва да се говори за закриване на болници.
 


Да, но болниците в България надхвърлят 400, като за сравнение, западноевропейски държави с много по-голяма територия и население имат значително по-малко лечебни заведения. Необходимо ли е да съществуват болници, които не функционират както трябва и не предлагат медицински услуги на достатъчно добро ниво?

 

Според мен закриването на болници не е най-добрият подход.
 

За да се предприемат конкретни действия, първо трябва да има ясен и точно начертан план за реформата, за нейното развитие.
Няма как да се прави реформа в здравеопазването без участие на изпълнителите - лекари, медицински сестри, фармацевти и т.н. и без участието на пациентите. Това са двете страни в системата на здравеопазването, а държавата е посредник.
 


Достатъчно участие ли взимат съсловните и пациентските организации?

 

Мисля, че напоследък не. Дори ясно ни беше показано, че нашето участие не е желано в процесите на вземане на решения и изготвяне на нормативни документи. На последната ни дискусия министър Нанев заяви, че той не би подписал наредба и не би препоръчал да се подпише национален рамков договор в тези условия и при този бюджет. Ние се съобразяваме с него и с това, което той каза. Министър Дянков също заяви, че лекарите нищо не разбират и е по-добре да си гледат пациентите. И с това се съобразяваме...
 

На този етап оттегляме своите участници, както от преговорите, така и като експерти по подготовката на наредбите и законите. Ще изчакаме и ако министерството има нужда от нас - винаги сме отворени за диалог и да помогнем с каквото можем. Но, ако толкова пречим на управлението на държавата, ще се постараем да не го правим.


Тоест, на вас ви е заявено, че лекарските организации пречат на провеждането на здравната реформа?

 

Да, точно така. И поради тази причина, ние ще се оттеглим и ще се заемем с разрешаването на вътрешните проблеми на самата организация.

А с какви проблеми се сблъсква БЛС?
 

Това са текущите неща - трябва да се подобри структурата на самата организация, да се включат научните дружества, да започнем да работим по-интензивно по това, което ни е вменено по закон, тоест правилата за добра медицинска практика, продължителното обучение и квалификация на кадрите и още много други.
 

 

Недостигът на медицински кадри става все по-осезаем. Докато се проведе реформата в здравеопазването, ще останат ли в България лекари, които да ни лекуват?

Този проблем не е само в България. В целия свят се наблюдава отлив на младите хора от системата на здравеопазването.
Основна причина за недостига на специалисти у нас е ниското заплащане, което не компенсира усилията и труда, които трябва да положи един човек, за да стане добър лекар. Необходими са 6 години обучение, още най-малко 4 за придобиване на специалност и още 5-6 години да се докаже и утвърди в професията. Един лекар може да получи реализация и да просперира най-малко на 35-36 години.
 

Инвестициите като средства за обучението на един лекар са огромни. Това е тежка професия и младите хора все по-често я избягват.
 

В момента имаме много умни и добре подготвени студенти, които обаче няма да останат и да се реализират в България. Тяхното обучение е голяма инвестиция от страна на държавата, която обаче няма да се възвърне. В момента ние инвестираме парите си в богатите европейски държави, които ценят труда на лекарите и им предлагат значително по-добри условия. Това е грешка на нашата система, че не цени медицинските кадри и не може да ги задържи. Само с патриотизъм трудно се живее, не че не сме патриоти.


Как си представяте българското здравеопазване след 5-10 години?
 

В близките години няма да имаме добро здравеопазване. Това, което се случва е тотално одържавяване на системата на здравеопазването и по-точно, връщането на системата на нива от преди 1989-та година, но в един по-лош вариант, защото тогава поне беше финансирана. Сега виждаме връщане към системата, без да е гарантирано финансирането й. Това е един опасен експеримент. Системата е доказано неефективна и провалила се. Към това вървим и в момента. Това ще продължи няколко години, докато отново проумеем, че има и по-добри модели, които ефективно работят в Европа. Според мен е по-добре да гледаме какво се прави в европейските държави и ако можем да го направим, ако не - добро здравеопазване просто няма да има.

 


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

djon     2009-11-16 13:26:23
trqbva parite za zdraveopazvane da se namqlt s o6te pone 200 miliona. :))))))) lv.i togava na 100% 6te stanem 3 mln 4ove4eta
djon     2009-11-16 13:19:19
tova se iziskva po malko hora da ostanem
7 намерени, страница 2 от общо 2    1   2 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от
реклама
Галерия
 8 промени с тялото, ако бягаме редовно
8 промени с тялото, ако бягаме редовно
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Здравето през март
Здравето през март
Зимен детокс за организма
Зимен детокс за организма
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising