ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ползи и вреди от консумацията на мляко и млечни продукти

Puls.bg   |   10 февруари 2009   |   Коментари 6
   
   
Ползи и вреди от консумацията на мляко и млечни продукти

Млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране и здравето на организма ни. През последните години консумацията на тези продукти предизвиква противоречиви мнения сред диетолозите и специалиститe по правилно хранене.

 

Експертите към Световната здравна организация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост. Въпреки безспорните доказателства за значимостта на млякото, има лекари и специалисти по хранене, които смятат, че млечните продукти имат вредно действие.  

 

Млякото и млечните продукти като ценен източник на хранителни вещества

 

Млякото е основна храна за всички новородени бозайници, в това число и човека. Има разлики в състава на отделните видове млека, които се използват от човека за храна. 

 

В дневния хранителен режим прясното мляко от животните е незаменим източник на белтък с високо качество и на най-лесно усвоимия калций. То съдържа фосфор, известни количества от много други минерали, но е бедно на желязо. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините, като най-голямо е значението му като доставчик на витамин В2.
Направените досега проучвания сочат, че недостатъчният прием на мляко и млечни продукти води до недостатъчен внос на калций и витамин В2. Пълномасленото мляко е източник и на значителни количества мазнини. За да запазим красивата си фигура и същевременно да не се лишаваме от млечни продукти, на пазара може да се намери мляко с намалено съдържание на мазнини – полуобезмаслено (2-1%) и обезмаслено мляко (0,1%).

 

Млякото е нетраен продукт, който бързо се разваля, и затова хората са намерили начин да го направят по-стабилен и по-устойчив. Като се използват различни видове млечнокисели бактерии, се предизвикват ферментационни процеси и се произвеждат разнообразни  млечни продукти. Добре известни са млечнокиселите микроорганизми, които, развивайки се в млякото, го изменят и то придобива нови вкусови, хранителни, биологични и даже лечебни свойства.

 

Значение на млякото и млечните продукти за здравето

 

Специалистите по хранене са единодушни, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза. Това заболяване се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост дори при леки травми.

 

Киселото мляко, съдържащо живи млечнокисели бактерии, както и други киселомлечни продукти имат благотворно влияние върху здравето и спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност и потискат размножението на вредните микроби в храната и червата.

 

Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и помагат при сручаи на запек. Бактериите, намиращи се в киселото мляко, подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към лактоза. Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като  действието им понижава холестерола в кръвта.

 

Извършени са ексерименти върху животни, благодарение на които е установено, че тези бактерии намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.  

 

При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане, стимулират имунитета и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намалява кръвното налягане.

 

Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор.

 

Неблагоприятни ефекти от консумацията на млечни продукти

 

Освен безбройните ползи, млечните продукти могат да имат и вредни въздействия върху здравето. Маслото, сметаната, пълномаслените млека и сирена са с висока масленост и калоричност. Те са източник на наситени мастни киселини в диетата и прекомерната им консумация увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. Някои лекари свързват консумацията на високомаслени млечни продукти с по-голяма честота на сърдечносъдови заболявания и рак на простатата и бъбреците. Затова диетолозите препоръчвт консумацията на мляко със съдържание на мазнини под 2%, нискомаслена извара и сирена, ограничаване на маслото и сметаната.

 

Макар и рядко, наблюдава се недостатъчност на ензима лактаза, който разгражда млечната захар. Това състояние се среща по-често при възрастни хора и сравнително рядко при деца. Липсата на ензима е свързана с различни оплаквания – стомашни спазми и болки, газове, разстройство. Когато се констатира такъв проблем, лекарите препоръчват да се преустанови консумацията на млечни продукти и най-вече на прясно мляко. В някои случаи се налага ограничаване и на сиренето, независимо че в него има минимални количества млечна захар. При взимане на препарати, съдържащи ензима, пациентите могат да понасят мляко и млечни продукти.

 

Алерголози и педиатри предупреждават, че ранното спиране на кърменето и въвеждането на мляко преди 9-ия месец увеличава риска от развитие на алергия към млякото. Наблюденията сочат, че козето мляко се доближава най-много до кърмата и предизвиква по-малко алергии в сравнение с кравето. Голямата консумация на мляко (1 литър дневно и повече), особено от малките деца може да доведе до анемия. Причината е, че млякото е бедно на желязо и прекалената му консумация не дава възможност за приемане на достатъчни количества други храни, добри източници на този минерал. Ранното въвеждане на мляко и голямата му консумация в ранното детство увеличават нивата на антителата към кравето мляко и повишават риска от развитие на автоимунното заболяване инсулинзависим диабет при децата, които имат родител с това заболяване.

 

При сиренето от млечния белтък в продукта се образува аминът тирамин, който може да предизвика мигрена при някои хора. 


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (6)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

алооо     2011-05-03 23:18:41
Млякото се "произвежда" от кравата (козата, овцата..) за да изхрани малкото теле, съответно да изгради костната му система. Следващия път като искате да дадете мляко на детето си се замислете дали то има костната структура на теле. Следващият път като ви се допие мляко помислете колко пъти сте виждали крава (коза, овца..) да пие мляко (на неверниците препоръчвам да си направят експеримент като идат на село и се оптат да напоят кравата с мляко).

Млякото е продуктът, с който СЕБЕПОДОБНИТЕ бозайници (човека вкл.) захранват децата си в началните месеци от живота им. НЯМА друго такова заблудено животно, освен човека, което да продължава да използа мляко (още повече произведено от друг бозайник) след началните месеци.

Think about it.
6 намерени, страница 2 от общо 2    1   2 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от
реклама
Галерия
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Здравето през юни
Здравето през юни
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter