ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Над 15 000 души бяха обучени как да живеят с диабет

Puls.bg   |   13 ноември 2015   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Над 15 000 души бяха обучени как да живеят с диабет

Източник: Novo Nordisk

Над 15 000 пациенти бяха обучени как да живеят пълноценно с диабет в рамките на Националната инициатива „Време е… да променим диабета“. Това отчитат организаторите на кампанията, успели да изградят мрежа от над 100 учебни центъра за хора със заболяването в цялата страна.

 

Инициативата стартира през обявения за Месец на борбата със захарния диабет – ноември 2013 г.

 

За две години са възобновени и ремонтирани специализирани помещения за провеждане на групови обучения, оборудвани с най-съвременна техника за улесняване на обучителния процес – компютри, телевизионни екрани и мултимедия.

 

Повече от 1 900 образователни сесии за пациенти със захарен диабет са проведени през изминалите две години. Обучението, заедно с подходящото медикаментозно лечение, физическата активност, хранителния режим и самоконтрола, са основните елементи на съвременния комплексен лечебен подход при хората със захарен диабет.

 

Инициативата е обхванала и близо 200 медицински сестри, получили сертификация за придобитите нови умения при грижите за тази група пациенти.

 

Обученията се провеждат в над 110 отделения по ендокринология, специализирани клиники и диагностично-консултативни центрове в цялата страна. Учебните кабинети са оборудвани със специално разработени материали – постери, обучителни листовки, книжки и презентации.

 

По лесен и достъпен начин те помагат на хората да се справят с предизвикателствата на живота с хроничното заболяване.

 

Пациентите се обучават също да разпознават признаците на хипогликемията (ниска кръвна захар) и хипергликемията (висока кръвна захар) и как да се справят сами с тях. Освен това те придобиват специални умения как да се грижат за краката си, с цел да се предотвратят късните усложнения като диабетно стъпало.

 

Обучението на хората със захарен диабет е непрекъснат процес, който започва с придобиването на знание за заболяването, преминава в практически умения за справяне в ежедневието и достига до способността за взимане на самостоятелни решения, споделят организаторите на кампанията.

 

Участието на пациентите в груповите обучителните сесии в рамките на Националната инициатива „Време е… да променим диабета“ им дава шанс да се научат да живеят с диабет, да контактуват с хора с подобни ежедневни проблеми и да обменят опит за справянето с тях.

 

Инициативата се реализира с подкрепата на датската фармацевтична компания Ново Нордиск и в сътрудничество със Сдружението на диабетните сестри в България.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Всичко за диабета
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising