ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 вредни навика, които водят до разболяване

Puls.bg   |   12 ноември 2015   |   Коментари 0
   
   
2 вредни навика, които водят до разболяване

Източник: Istockphoto

С навлизането в грипния сезон следва да бъдем с повишено внимание за вирусите, които „дебнат“. Има някои ежедневни навици, за които често въобще не осъзнаваме, че могат да „атакуват“ имунната система и да бъдат в услуга на разболяването. Ето две насоки, над които да се замислим:

1. Стресът

Редица проучвания през годините установяват ясна връзка между стреса и негативните му ефекти върху функцията на имунната система. Източника на стреса може да бъде различен – работата, семейството. Най-разрушителен за имунната система се оказва този, който се дължи на самота и ограничена социална подкрепа, според данни на Американската психологическа асоциация. 
 
Най-добрият начин за излизане от тази ситуация са срещите с приятели или присъединяването към нов социален кръг. По подобен начин, депресията отслабва отговора на Т-клетките на имунната система, което я компрометира. 

2. Не се храним разнообразно

Освен витамините C и D, организмът се нуждае от много други хранителни вещества, които да поддържат правилното функциониране на имунната система. Със застудяването и ранното стъмване, сме склонни да подбираме комфортни храни, които често не съдържат толкова хранителни вещества, колкото салатите и суровите плодове и зеленчуци, които консумираме през топлите сезони. 
 
Витамин А например помага на белите кръвни клетки в борбата им с инфекциите. През студеното полугодие препоръчителни за консумация са листните зеленчуци и сладките картофи, тъй като те повишават нивата на витамин А. 
 
Витамин Е е чудесен съюзник в борбата с инфекциите на дихателните пътища. Той се намира в семена и ядки, включително орехи и тиквени семки. Те лесно могат да се добавят към салата, да се запекат със зеленчуци или дори да станат част от любимия десерт.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Стоп грип
реклама
Галерия
Кашлица – как да си помогнем?
Кашлица – как да си помогнем?
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter