ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За диабетиците е препоръчително да се имунизират срещу грип

Катя Димитрова   |   20 октомври 2015   |   Коментари 0
   
   
За диабетиците е препоръчително да се имунизират срещу грип

Източник: Istockphoto

Макар грипът да е потенциална опасност както за хронично болните, така и за здравите хора, най-засегнати от усложненията след инфекция са диабетиците, твърди ендокринологът от УМБАЛ „Св. Анна“ доц. д-р Малина Петкова. Според статистиката на Световната здравна организация тази група пациенти се хоспитализират 6 пъти по-често от останалите хора, а приемът в болница заради диабетна кетоацидоза и други остри метаболитни усложнения като хипокалиемия се увеличава три пъти, каза тя.

 

По-страшното е, че независимо от типа диабет, грипът се свързва с повишена смъртност при хората в по-напреднала възраст. Една от причините за това е, че високата кръвна захар повишава киселинността в организма. Това от своя страна отслабва имунната система и прави организма значително по-податлив на животозастрашаващите странични ефекти от боледуването.

 

Така борбата с грипа при диабетиците в Щатите струва близо 12 млрд. долара, които се дават за лечението на пациентите. В това число влизат и загубите за икономиката от временната им неработоспособност заради грип и неговите усложнения.

 

Световната здравна организация препоръчва хората с диабет, като група с умерен до висок риск, да се имунизират против грип и пневмококова инфекция всяка година.

 

Апелът на експертите е подкрепен със статистиката, според която ваксинацията нямалява 58% риска от постъпване в болница и 70 % случаите на фатален край след усложнения. Превенция се препоръчва и за хората с метаболитен синдром или затлъстяване.

 

Лекарите припомнят, че грипът увеличава риска от остър миокарден инфаркт при пациентите със сърдечносъдови заболявания и тези със захарна болест.

 

За максимално предпазване от разпространението на грипа и съпътстващите го усложнения е препоръчителна имунизацията при най-малките. По думите на доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница, при децата честотата на вирусните инфекции и епидемии през студените месеци е висока.

 

Според него ключова роля за опазването на общественото здраве имат кампаниите за насърчаване профилактиката на простудните заболявания.

 

Имунизации срещу грип като профилактична мярка могат да се планират октомври, най-късно ноември.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Стоп грип
реклама
Галерия
Кашлица – как да си помогнем?
Кашлица – как да си помогнем?
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising