ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грипната ваксина остава „ненужен лукс“ за българите

Puls.bg   |   14 октомври 2015   |   Коментари 1
   
   
Грипната ваксина остава „ненужен лукс“ за българите

Източник: Istockphoto

Имунизационният обхват в България е не само нисък, но и намалява непрекъснато. Това важи особено за предпазване от грипни инфекции, заяви на пресконференция по темата националният консултант по епидемология проф. Мира Кожухарова.

 

По нейните думи за миналата година са продадени едва 180 хиляди препарата за превенция срещу грип, но няма данни на колко и какви граждани са поставени те. Смята се, че средно у нас се ваксинират двама на всеки 100 души население.

 

Хората бягат от имунизация основно заради набиращите все по-широка популярност антиваксинални движения, които промотират недоказани странични ефекти от поставянето на такава инжекция.

 

Противогрипната ваксина обаче е необходимост, която трябва да достига до по-голяма част от населението, коментира проф. Кожухарова. Тя изтъкна, че имунизацията е важна най-вече за рискови групи като деца, възрастни хора и граждани с хронични заболявания, при които рискът от усложнения след боледуване е по-висок и би могъл да нанесе трайни щети върху здравето.

 

Трябва да се увеличи имунизационният обхват и сред медицинските лица, при които контактът с вирусите носи голяма опасност не само за самите тях, но и за пациентите, с които са влезли контакт.

 

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров изтъкна, че лекарите доста често са намарливи към своето собствено здраве и голяма част от тях също не се имунизират.

 

По този повод за втора поредна година се подема инициатива за противогрипни имунизации сред медицинските служители в цялата система. Акцентът е поставен най-вече върху джипитата, работещи основно с деца, бременни и хора в напреднала възраст.

 

Доц. Киров припомни, че ваксината наистина не дава пълна защита срещу разболяване, но гаранция от 60 до 90% все пак има. Причината препаратите да не предпазват напълно е в постоянно мутиращите вируси, които се изменят с всяка изминала година и понякога „изпреварват“ медицината.

 

Тази година се очакват три грипни щамаA/Калифорния (H1N1), A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет.

 

Експертите прогнозират ръст на грипните заболявания за края на тази и началото на следващата година, поради което се препоръчва ваксинация да се направи през октомври или най-късно през ноември месец.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Р.     2015-10-14 15:31:12
А, аз всяка година си слагам такава ваксина. Работя с много хора и ако не си сложа ваксина цяла зима ще съм болна.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Стоп грип
реклама
Галерия
Кашлица – как да си помогнем?
Кашлица – как да си помогнем?
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
Най-задаваните за здравето въпроси в интернет
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
8 по-различни начина да се предпазим от грипа
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter