ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проф. Чавдар Славов: Бъбречните заболявания българинът дължи на манталитета си

Румяна Тасева   |   07 март 2012   |   Коментари 4
   
   
Проф. Чавдар Славов: Бъбречните заболявания българинът дължи на манталитета си

Източник: Puls.bg

Проф. Чавдар Славов завършва ВМИ в София през 1979 г. Работи като хирург в Окръжна болница в Кюстендил до 1980 г. Печели конкурс и е назначен в болница „Александровска“.
Има специализации по урология във Франция, Белгия, Русия, Великобритания и САЩ.
Член е на Световната урологична асоциация, на Европейската асоциация на уролозите, както и на Американската асоциация на уролозите, на Българската и Европейската асоциация по сексуална медицина.
В момента е началник Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска“ и е национален консултант по урология. Член е и на УС на Българското дружество по трансплантология
Както сам определя неговата ниша в медицината е от андрология до трансплантация на бъбреци, в това число се включва и реконструктивна и детска урология.
Проф. Славов, има ли проблем с навременното диагностициране на бъбречните заболявания в България? Защо?

Да, проблем има, както според мен, така и според колегите ми. Основната причина за него е липсата на нагласа у българина да провежда профилактични прегледи. Освен това, когато българинът заболее, се надява състоянието му да се подобри от само себе си. После, когато се реши да потърси медицинска помощ, не винаги попада на правилния специалист.

В този смисъл разчитаме на общопрактикуващите лекари да направят скрининговия преглед, след което пациентите да бъдат насочени правилно към специалист нефролог или уролог.

В момента имаме прекрасни възможности – всяко ДКЦ, медицински център, болница, са снабдени с апарати за съвременна ултразвукова диагностика. Това е метод, който може да ориентира за едно или друго заболяване в даден случай.


Защо българинът страда от бъбречни заболявания?

Освен, че българинът не търси навреме лекар при здравословен проблем, той не търси превенция на заболяванията, в това число и бъбречните.
Българинът много страда от манталитета си. Той води като цяло неправилен начин на живот, от здравословна гледна точка. Например, храненето му е неправилно – злоупотребява с консумацията на тлъсти храни, туршии и силно осолени продукти, които се отразяват на целия организъм и конкретно на бъбреците. Не се придържа към нормален питеен режим, при който задължително на ден се изисква прием на поне 1 ½ л течности. Всеизвестна е злоупотребата с алкохол и тютюнопушене. Всичко това, съчетано със стресовите ситуации, които има българинът понастоящем, оформя една комплексна картина от фактори за развитие на бъбречни заболявания.


Има и още нещо, специално по отношение на бъбречнокаменната болест, наричана още уролитиаза, която в България се среща в по-висок процент на заболеваемост. Ако в Европейските държави и САЩ нормално от уролитиаза страдат между 5 и 12% от населението, в България това число е между 15 и 20%. Дължи се на ендемичните фактори – предимно качеството на питейните води, които употребяваме, а те са по-често варовити с наличие на доста минерали, които се отлагат в бъбреците и от там формират камъните.


Затлъстяването също е фактор, а процентът на хората с наднормено тегло у нас през последните десетилетия нарасна доста. Консумацията на тлъсти храни, както и обездвижването, също са  причина за развитието на бъбречните заболявания.

1   2   3   4  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Радка Влайкова     2013-03-18 15:40:18
На 17.07.2008 година проф.Чавдар Славов ме оперира.Невероятен професионалист, голям човек, голямо сърце.Господ да му дава здраве и сили да помага на хората, които се нуждаят от неговата помощ.Сърдечно Ви благодаря професоре.
Румяна Иванова - София     2012-12-03 11:25:51
Изключително съм благодарна на проф. Чавдар Славов, който съвсем наскоро ме оперира.Невероятен професионалист, голям човек, голямо сърце.Господ да му дава здраве и сили да помага на хората, които се нуждаят от неговата помощ.
Бъдете здрав, професоре!
Иво     2012-05-31 21:54:21
Изключително много благодаря на проф. Чавдар Славов, който помогна на майка ми при сложна операция. Проф. Славов е един достоен човек, голям професионалист, голяма личност с голямо сърце и голям морал. Господ да му дава живот и здраве!
Благодаря Ви от сърце, господин професоре! Бъдете жив и здрав!
Иво - Плевен
Анна     2012-04-07 21:49:12
Благодаря на професор Славов за това,че ме върна към живота!Ходих по лекари в продължение на 3 години,но единствено професора ми откри проблема и направи необходимото за отстраняването му!Бог да го благослови!Да е жив и здрав,още дълги години да лекува хората!СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter