ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво трябва да знаем за сенната хрема?

Стефан Иванов   |   05 март 2012   |   Коментари 0
   
   
Какво трябва да знаем за сенната хрема?

Източник: Dreamstime

С наближаването на пролетта трябва да обърнем внимание на сенната хрема – най-често срещаната форма на алергичен ринит.

Сенната хрема представлява алергична реакция към въздушнопреносими алергени от растителен произход. Това са най-често полени – микроскопични частички, чрез които се осъществява опрашването при семенните растения. Най-характерните й симптоми са течащ или запушен нос, кихане, зачервяване и дразнене в очите.

Тежестта на тези симптоми варира значително като зависи най-много от възрастта, имунния статус и генетичната предразположеност на индивида.

В повечето случаи сенната хрема причинява най-вече дразнене и дискомфорт, но е възможно и тежко протичане, при което се стига до нощно събуждане от пристъпи на кашлица и кихане и затормозяване на ежедневните дейности и работата на засегнатия.

Дори и да не протича тежко, алергичният ринит винаги трябва да бъде строго контролиран, медикаментозно и системно проследяван от лекуващия лекар. Добре документирани проучвания показват, че алергичният ринит, особено когато не е лекуван адекватно, е рисков фактор за появата на астма и други белодробни заболявания. Оставен без съответния надзор, на пръв поглед безобидният ринит може да прогресира до астма за по-малко от 10 години.

Алергичният ринит също така е предразполагащ фактор за появата и на носни полипи, които от своя страна могат да предизвикат редица проблеми. Полип в носната кухина може да запуши носа или да наруши обонянието, в някои случаи се стига до пълната му загуба.


Добрата новина е, че сенната хрема в огромното мнозинство от случаите се поддава на медикаментозно повлияване, което не е твърде скъпо и е лесно за прилагане.

Ако избягването на алергените е невъзможно или не е вариант като първа линия на лечение, се предписват различни кортикостероидни спрейове, които започват да действат до няколко дни и овладяват симптомите. Ако ефектът им е незадоволителен, може да се премине и към лекарства втора линия – най-често антихистамини, назални деконгестанти за отпушване на носа, капки за очи, които облекчават зачервяването и сърбежа.

Други широко разпространени алергени са козината на домашни любимци, като кучета и котки и акари – микроскопични ракообразни, съдържащи се в домашната прах. Изследвания, публикувани в сп. Journal of Allergy and Immunology, сочат, че между 10 и 25% от населението в западните страни страда от различни форми на алергичен ринит.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter