ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бета глюкани - за силна имунна система

Puls.bg   |   12 март 2012   |   Коментари 1
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Бета глюкани - за силна имунна система

Източник: Dreamstime

Бета глюканите представляват естествен избор за стимулиране на имунната ни система.

Това са природни полизахариди, които се съдържат в клетъчните стени на дрождите. Извличат се от микроорганизми, гъби и зърнени култури.
В зависимост от източника на получаване (дрожди, бактерии, гъби, зърнени култури) извлечените бета глюкани имат различна структура. Най-мощните бета глюкани са дълговерижните 1,3/1,6 бета глюкани, извлечени от дрождите Saccharomyces cerevisiae, намиращи се в клетъчните стени на маята.

Бета глюканите подобряват работата на имунната система като активират ключови клетки в организма, наречени макрофаги. Тяхната роля е да прихванат и „изядат“ опасните за човека бактерии, вируси и паразити.

Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, нос, кожа, бели дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии/патогени е много голям.

Ролята на бета глюкана е да се захване за макрофага чрез неговите рецептори и по този начин да го активира. От своя страна макрофагът разпознава патогенните клетки и ги „изяжда“, убива. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип бета глюканите повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които заедно с активираните макрофаги атакуват и унищожават вирусите.

Бета глюканите имат силен антиоксидантен ефект. Те укрепват имунната система по един естествен начин, без да превъзбуждат прекомерно имунната система като някои синтетични имуностимуланти.

Бета глюканите подсилват издръжливостта на организма при стрес, при голямо физическо и психическо натоварване.
С пълно право може да ги наречем натурален имуномодулатор за подсилване на естествения и придобития имунитет.
Особено в периода преди и по време на грипните епидемии и вируси е добре да прибегнем до помощта на бета глюканите, за да си осигурим по-добро здраве и активна имунна защита. Добре е бета глюканите да се взимат превантивно в активния сезон на гриповете и възможно най-бързо при първи симптоми на вирусната инфекция.

 

Помагат срещу алергии, облекчават симптомите при този вид заболявания.

Бета глюканите имат способността да изяждат и премахват всички увредени клетки, те прочистват организма от ненужните за него клетки, каквито са например туморните клетки. Научните изследвания доказват антитуморната активност на бета глюканите, а в Япония тази съставка е лицензирана като ефективен имуностимулант срещу злокачествени заболявания и рак. Бета глюканите стимулират NK клетките – естествените клетки убийци, които разпознават и убиват туморните клетки. Прилагат се и по време на химиотерапия – за по-бързо възстановяване на кръвотворната система и за защита от инфекции.

Освен това бета глюканите съдействат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаването на нивата на добрия холестерол. Те поглъщат лошия холестерол, подобно на гъба.

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

marielaq     2013-12-13 22:19:43
Beta glutamate ne izajdat ni6to. Toga ne e ivo sashtestvo. Bali e polizaharid

.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter