ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка (2 ч.)

Румяна Тасева   |   25 януари 2012   |   Коментари 3
   
   
Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка (2 ч.)

Лили Асенова е председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

Самата тя се сблъсква със заболяването още на крехка възраст, едва 24-годишна. Благодарение на адекватната й реакция да предприеме изследване и потърси компетентен лекар, след стриктно следване на препоръките на специалистите, успява да победи болестта.
Оттогава се е посветила на дейност да помага на жените в борбата срещу рака на маточната шийка и повишаване информираността им за начините да предотвратят заболяването.

Първа част на интервюто


 

Смятате ли, че българката може да разчита на достатъчно компетентна медицинска помощ при диагностиката, лечението и профилактиката на рака на маточната шийка?

Да, смятам. Не приемам хуленето на лекарите. Вярно е, че има много от тях, които вършат работата си недобросъвестно, но имаме и много лекари, които са висококомпетентни, отговорни и раздаващите се за пациента. Колкото са едните, толкова са и другите.

Здравната култура на българина е такава, че той някак не търси точния и правилния специалист. Когато има проблем, първо взима мнението на познат, осланя се на прочетеното, съобразява се с опита на приятел/ка... Подобен род информация обаче не лекува, не профилактира...

При срещите ми с млади жени вече с рискови промени на маточната шийка, те споделят, че са били на преглед, но... Не е достатъчно само да посетиш лекар, а да откриеш надежден такъв, който е компетентен по твоя въпрос, който действа адекватно за състоянието ти и чувстваш, че се грижи за доброто ти. От там остава да се следват неговите препоръки и лечението и профилактичните мерки не се неглижират.


Къде тези жени могат да намерят адекватна медицинска помощ и не се лутат излишно по кабинети?


В случай на откриване на неприятен резултат от цитонамазка или друго изследване и преглед, първият въпрос, който една жена трябва да си зададе, е къде е целесъобразно да се проведе последващата медицинска консултация. Задължително е в този случай да се посети онкогинеколог.

Тогава, когато резултат по PAP теста е три или четири, в случай на съмнения, при наличие на папилома вирус, трябва да се проведат поредни рутинни изследвания, необходимо е да се определят щамовете на папилома вируса...


Нашата система на здравеопазване действително все още не е създала ясни правила, които да насочват пациента към точното място за получаване на необходимата му медицинска помощ. Всеки го прави някак хаотично.

Проблемът с лутането дължим отново и на здравната си култура. Отговорност за получаването на адекватни грижи има не само държавата и лекарите, но и семейството.

Личният пример в семейството е изключително важен. Когато една майка профилактично посещава два пъти годишно гинеколог и провежда необходимите изследвания, конкретно цитонамазка, полага навреме грижи за здравето си, тя няма как да не предаде този опит и на дъщеря си. Рак на гърдата, рак на маточната шийка, дентално здраве и пр., най-важната част от здравната си култура получаваме от родителите си. Ако не говорим в семейството, как ще създадем в едно младо поколение съответните навици? Или, ако не се говори за тези рискове в училище?

У нас все още масово има жени, които години наред не са посещавали медицинския кабинет за профилактичен гинекологичен преглед!

Не е достатъчно и само да се чете в интернет. Необходимо е всяка жена, още със започване на половия си живот, да избере своя гинеколог, като специалист и човек, на който може да се доверява. Важно е със своя лекар да можеш да си общуваш и си убеден, че при проблем той ще е насреща.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

иван борисов     2016-03-17 13:37:17
\"Липсва система за профилактика\"..
система не липсва, дори е отдавна всеизвестна - жени, не си сваляйте гащите, освен със съпрузите си;
/същото важи и за мъжете!/
противниците на системата могат да се кланят на безброй измамни системи и правила, и пак ще \'ядат шамари\' от Съдбата; а срещу последното няма лекар по света, който може да ви помогне;
dyana_     2012-03-23 23:33:33
здравейте искам да попитам дали сте запозната с с туморните маркери аз съм ана 24 год и искам да съм спокоина че съм здрава мислите ли че подходящо да се направи профилактично?
rumyana tasseva     2012-02-14 11:06:14
Д-р Маринов, имаме предвид коментара Ви. Деактивиран е просто, защото съдържа лична информация.
Благодаря за участието Ви тук!
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter