ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка

Румяна Тасева   |   24 януари 2012   |   Коментари 0
   
   
Лили Асенова: Липсва система за профилактика рака на маточната шийка

Източник: Личен архив

Лили Асенова е председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

Самата тя се сблъсква със заболяването още на крехка възраст, едва 24-годишна. Благодарение на адекватната й реакция да предприеме изследване и потърси компетентен лекар, след стриктно следване на препоръките на специалистите, успява да победи болестта.
Оттогава се е посветила на дейност да помага на жените в борбата срещу рака на маточната шийка и повишаване информираността им за начините да предотвратят заболяването.Ваксината срещу HPV, основният причинител на рака на маточната шийка, вече се реимбурсира от НЗОК. Как бихте коментирали тази стъпка от страна на държавата?

Всъщност, усилията ни в тази насока са от години. През последната година се получи добър диалог между топ специалистите в страната за тази локализация на рак, неправителствения сектор и медиите, което показа, че когато се съберем и положим усилия в една посока, те се увенчават с успех.

Първоначално усилията ни бяха насочени ваксините да станат част от Имузационния календар за момичетата на 12-годишна възраст, преди половия дебют. Но заради антиваксиналните настроения, които се наблюдават в нашата страна, както и опита на Европейските и Балкански държави, подехме инициативата те да преминат към Националната здравноосигурителна каса. Така се дава възможност ваксинирането срещу HPV да се предприема от тези, които желаят и осъзнават необходимостта от една добра профилактична мярка срещу рака на маточната шийка за себе си или своето дете. Известно е, че цената на ваксината е висока и осигуряването й би затруднило много от желаещите семейства.


Факт е, че държавата отпусна 2 млн. лв. за тази цел.Какво Ви е мнението за ваксината срещу HPV?

Нямам никакво съмнение относно ефикасността и безопасността на ваксината. Известна ми е ползата за обществото от приложението й много преди тя да се появи на нашия пазар.

Ние сме забравили, че епидемиите от най-опасните заболявания на човечеството като морбили, туберкулоза и пр. днес са предотвратени и не вземат жертви, в сравнение с миналото, именно благодарение на масовото имунизиране на населението срещу тях.

1   2   3  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter