ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на маточната шийка – от теб зависи да се предпазиш!

Puls.bg   |   22 януари 2012   |   Коментари 6
   
   
Рак на маточната шийка – от теб зависи да се предпазиш!

Източник: Dreamstime

 • Ракът на маточната шийка се формира от неправилно функциониращи клетки. Най-често те възникват от покриващите я плоски "сквамозни" клетки.

 

 • Процесът на транформиране на клетките от "нормални" в "ракови" обикновено протича в продължение на години. Този период се описва като предраков. За него са характерни диспластични и предракови промени на цервикса (маточната шийка). Тези промени могат да се "уловят" при провеждане на РАР тест – цитонамазка. Високата степен на резултата ІІІ, особено ІV показва висока риск.

 

 • Стартирането на процеса на израждане на нормалните клетки в ракови се дължи на полово преносими инфекции. 99,8% на случаите на карцином на маточната шийка се асоциират с инфекция с онкогенен човешки папилома вирус.

 

 • Вирусите на човешкия папилома вирус са стотици видове, като само някои от тях предизвикват рак, други водят до образуването на брадавици. При всички случаи клиничните прояви на инфекцията с HPV са неприятни.

 

 • 80% от жените се заразяват с HPV през сексуално активния си живот.

 

 • Най-високорискови по отношение рака на маточната шийка са типовете 16, 18, 45, 31 и 33. Те предизвикват повече от 80% от случаите на рак на цервикса в световен мащаб, а в България – 97%.

 

 • Персистиращата инфекция с онкогенен HPV се счита за основен рисков фактор за рак на маточната шийка.

 

 • Съществуват два пика на инфектиране с HPV, скоро след започване на половия живот във възрастта между 18 и 22 години и в по-малка степен между 30-40-годишна възраст.

 

 • Дори в ранен стадий на заболяването симптоми липсват или те са неразпознаваеми за засегната жена. За такива се съобщава в напреднал стадий на заболяването. Оплакванията включват болка ниско долу в корема или по време на секс и неспецифични кръвотечения извън менструалното.

 

 • Колкото по-рано се открият промените на цервикса, толкова по-добра е прогнозата и вероятността за успешно излекуване. Предраковите състояния засягат само повърхностните слоеве на маточната шийка, което и дава висока резултатност на навременното адекватно лечение. С напредването ракът обхваща тъканите в дълбочина, по съседство, може и да метастазира.

 

 • Ранната диагностика на рака на маточната шийка се извършва чрез PAP тест, носещ името на създателя му Папаниколау. При теста, цитонамазката, се изследват за измененния клетки, взети от повърхността на цервикса. С помощта на PAP теста могат да се открият 95% от случаите на предракови изменения.

 

 • При висока степен от цитонамазката се провежда колпоскопия с цел оглед на маточната шийка за изменения.

 

 • Най-често преканцирозите се лекуват чрез конизация - представлява хирургично отстраняване на измененията, чрез изрязване на подобен на конус участък от шийката на матката. Друг популярен метод е чрез лазерна хирургия.

 

 

 • Ракът на маточната шийка може да се предотврати като се изгради защита срещу онкогенна инфекция с HPV и провеждането на редовен скрининг за ракови изменения на маточната шийка. Цитонамазката следва да започне да се провежда във възрастта между 20-30 години и продължава до 60 г.

 

 

 • Ваксината създава имунитет срещу два от типовете HPV, 16 и 18, с най-голяма епидемиологична честота. Те се асоциират със 70% от цервикалните плоскоклетъчни и аденокарциноми.

 

 • Ваксината се прилага в 3 дози. У нас се поставя най-рано на възраст от 12 години. От тази година се реимбурсира от НЗОК.

 

 • Ваксините са регистрирани във всички държави на Европейския съюз.

 

 • В 18 от тях са включили ваксините срещу HPV в Имунизационния си календар.

 

 

 • Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените, след рака на гърдата.

 

 • Всяка година в Европа 50 000 жени заболяват от рак на маточната шийка, като живота си губят 25 000. У нас всеки ден от рак на маточната шийка умира една българка. Според Националния раков регистър годишно се разболяват около 1200 жени.

 

 • В България през последните 20 години се отчита ясна тенденция на увеличаване на случаите на рак на маточната шийка.

 

 • Ефективните програми за скрининг могат да предотвратят 80% от това заболяване.

 

 • В България 5-годишната преживяемост от рак на маточната шийка е 44 %, в страните от ЕС – 62,6%.

 

 

 • Едва 10 % от българките се определят като много добре информирани по отношение рака на маточната шийка, според проучване на Алфа рисърч. Други 37% се поставят в групата на "по-скоро запознати".

 

 • Само 5,5% от българките са категорични, че основният причинител на рака на маточната шийка е човешкият папилома вирус. 22,8% твърдят, че са по-скоро запознати с този факт.

 

към Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (6)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

САНЯ МИЛЕВА     2012-09-17 15:51:11
МИЛИ ХОРА БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНИ. БЪДЕТЕ НА ДИЕТА С МНОГО ПЛОДОВЕ И ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО. ИЗЧИСТЕТЕ СИ ОРГАНИЗМА ОТ ТОКСИНИТЕ. СЕГА ИМА МНОГО ТЕХНОЛОГИИ В ТАЗИ НАСОКА.КОНТРОЛИРАЙ ОРГАНИЗМА СИ
ЧРЕЗ ДУХА. СПОРТУВАЙ ПОНЕ ПО ЕДИН ЧАС НА ДЕН.УСПЕХ.БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕННИ.
Д-р Цончев     2012-01-30 17:43:49
Последния коментар го критикувах и някъде по форума, не мисля, че е удачно, поради редица фактори. Но право на всеки е да избере за себе си към какво да се придържа. Естествено всеки си носи рисковете.
Анонимен     2012-01-30 13:54:22
Един изключително достъпен, ефективен и при това нищо не струващ начин за ефективна профилактика и лекуване на женските полови органи е промивка на влагалището, със собствената прясна още топла урина.Урината е уникална течност, със изключителни химико-физикални качества. Урината ефективно лекува евентуални ожулвания,със което предпазва от инфекции. Унищожава вредните микроорганизми, изсмуква излишната слуз. Тази слуз, задържаща се във влагалището, а най вече около матката и яйчниците със времето се згъстява и се превръща във ксерогел. Този КСЕРОГЕЛ е най добрата храна за раковите клетки. Той служи като посредник, за да могат РАКОВИТЕ КЛЕТКИ да се заселят във този ксерогел. Като разлагат този КСЕРОГЕЛ, раковите клетки създават ТОКСИНИ, ОТРОВИ, КОИТО ПО КЪСНО ЗАПОЧВАТ ДА РАЗЛАГАТ И ЗДРАВАТА ТЪКАН. ЕРОЗИЯ НА МАТКАТА. Стигне ли се до кръвоносен съд, ПОТОМСТВОТО НА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ НАВЛИЗА ВЪВ КРЪВТА И ЕТО ТИ РАЗСЕЙКИТЕ. Ерозия на матката и възпаление на яйчниците, се лекуват или предотвратяват, чрез промивка на влагалището със концентрирана, чрез изваряване на урината, до близо 1/4 от първоначалният обем. Който съумее да преодолее отвръщението си от урината, ще има неимоверно голяма полза от нея. Потърсете си литература за УРИНОТЕРАПИЯТА, и ще се уверите във това мое твърдение. Петров - Натуропат.
д-р Цончев     2012-01-25 19:19:59
Е добре, в крайна сметка с какво ще се изхранват тези хора - съжласен съм, че в момента в БГ се продават доста некачествени стоки за храна, но катосе отчете факта, че са и евтини, какво да правят хората с ниски доходи?
Георги Петров     2012-01-23 14:53:31
МИЛИ ХОРА, запомнете универсалното правило. НЯМА БОЛЕСТИ, НИТО ВИРУСИ И МИКРОБИ, КОИТО ПРИЧИНЯВАТ БОЛЕСТИ. Има ЗАМЪРСЕН ОРГАНИЗЪМ от ИЗВРАТЕН, УГОДНИЧЕСКИ начин на ХРАНЕНЕ И ЖИВОТ, който начини поставят организма на човека да вегетира при несвойствени за него условия. Този начин на хранене и живот създават замърсяванията във форма на различни одлагания, т.е. БОКЛУЦИ, ВЪВ ОРГАНИЗМА. А какво се развива във боклуците всеки знае. Вирусите, микробите и др. микроорганизми, са САНИТАРИ. Те се настаняват именно във тези БУНИЩА, за да ги разложат, за да се втечнят и така да могат да бъдат ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ОРГАНИЗМА, ЧРЕЗ ОТДЕЛИТЕЛНАТА МУ СИСТЕМА. Продуктите обаче от това разлагане са ТОКСИНИ-ОТРОВИ, които причиняват болстното състояние. Когато тези БОКЛУЦИ СА ОСОБЕННО МНОГО, то количеството на токсините-отрови СА ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ ЧОВЕК УМИРА ОТ СОБСТВЕНА ИНТОКСИКАЦИЯ.
ЗАТОВА ПОМНЕТЕ - ОСНОВАТА НА ДОБРОТО ЗДРАВЕ Е ГРИЖАТА ЗА ПОДЪРЖАНЕ НА ВЪТРЕШНАТА ЧИСТОТА НА ОРГАНИЗМА, която чистота е много по важна от ВЪНШНАТА.
Повече подробности може да получите на
Е-адрес: gtp5@abv.bg Петров - Натуропат.
6 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter